Златко Баретата пази близките на Алексей Петров

Златомир Иванов, по-известен като Златко Баретата, е сред неутешимо скърбящите за Алексей Петров след показния му разстрел. Двамата бяха колеги в отряда на баретите преди 1989 г., а в последствие и съдружници в силовото застраховане. Именно Баретата е бил сред първите обадили се на вдовицата на Петров – Ива Павлова, за да изразят съчувствие и да й окажат морална подкрепа, твърди в. „Уикенд“.

Барета предложил на Ива каквато пожелае помощ, в това число негови хора да поемат временна охрана над семейството й. Други пък отбелязват, че след кончината на бившата барета, Златомир Иванов прекъснал ваканцията си на къмпинг „Гардения“ край Лозенец и спешно се прибрал със семейството си в София.

Баретата бе и на погребението на Алексей Петров, което се състоя в четвъртък в частното гробище в столичния квартал „Бояна“.

През 90-те години на миналия век двамата бяха съдружници в охранителното дружество „Аполо и Болкан“, което се съревноваваше с мутренските групировки ВИС-2, СИК и „Корона Инс“ на Иво Карамански. Макар в последствие да разтуриха орталъка, запазиха близките си приятелски отношения.

През лятото на 2008 г., когато Петров бе назначен за съветник на Петко Сертов в ДАНС, Баретата бе привикан на беседа в Агенцията в момент, в който бе разследван като един от босовете на дрогата в София. Месеци по-късно – на 05.02.2009 г., Баретата предпочете да се предаде на Алексей Петров в ДАНС, тъй като напоследък „арестантите в МВР умирали“. Мълвата носи, че Алексей Петров е спасил живота на Баретата със задържането му, тъй като бил поръчан за острел от конкурентен наркобос.

През 2013 г. Баретата бе зрелищно прострелян с 4 куршума в центъра на София – на стълбите на Съдебната палата, докато влизаше в съда по делото за наркотици. Само две години по-късно Петров пък оцеля при атентат с гранатомети, изстреляни по колата му в столичния кв. „Кръстова вада“.

Оперативните сведения в службите сочат, че поръчителят на атентатите срещу Баретата и Петров, е един и същ.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.