Жители на наводнените села в Карловско ще посрещнат и тази Коледа във фургони

Жители на карловски села ще посрещнат и тази Коледа във фургони след опустошителното наводнение преди година. Пострадалите семейства все още възстановяват домовете, градините и оградите си. Някои разчитат изцяло на собствени средства и спестявания. Други ще теглят нови кредити. Мостът в село Каравелово, който беше разрушен напълно и откъсна и раздели селото на две, към момента е възстановен на 50%. За да бъде завършен той и да започне ремонтът на останалите улици, се чака финансова помощ от държавата. Необходими са още 50 милиона лева.

„Започвам всичко отначало. Целият ми дом замина. Живея във фургон на стари години“, сподели пред NOVA Недка Димитрова, жител на село Богдан.

73-годишната жена е трудноподвижна с пенсия от 700 лв. и живее сама. Спасение от конденза няма, но пък разчита на климатика, за да не мръзне в студените нощи в металната конструкция. Във фургона може да остане до пролетта, след това държавата си ги иска обратно. За това синът й започнал да възстановява разрушената й къща.

„Оправихме една стая и банята. Материалите са много скъпи. В задънена улица сме. Напролет ще теглим заем и ще продължа ремонта“, сподели жената.

„До момента сме почти завършили 19-километра нов общински път, който започва от Московец. Започнахме и изграждането на нови речни корита, които да се чистят по-лесно и да бъдат устойчиви на природни катаклизми“, уточни кметът на общината Емил Кабаиванов.

74 милиона лева струва цялостното възстановяване на засегнатата инфраструктура. До момента обаче държавата е отпуснала само 16 милиона. Кметът на Карлово е изпратил писмо до премиера и до вътрешния министър за ново финансово осигуряване.

„Следващата година очакваме още над 50 милиона. Ако имаме поетапно финансиране, ще можем до края на 2024 година да кажем, че сме се възстановили“, каза още Кабаиванов.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.