Жена сяда на стола на Иван Гешев?

В Страсбург Гешев се среща с двама поляци и един хърватин от групата на Ангел Джамбазки

Главният прокурор Иван Гешев предпочете да напусне преждевременно заседанието на ВСС, на което беше гласувана оставката му с 16 гласа „за“ срещу 4 „против“, въпреки че сам определи днешната дата като подходяща за продължаване на процедурата, започнала в четвъртък миналата седмица.

Членовете на ВСС и министърът на правосъдието от ДБ Атанас Славов се съобразиха с графика на Гешев – включително с неговото петъчно изявление по БНТ, за което той заяви, че трябва да се подготви, а в последствие отмени. По време на гласуването на оставката му Иван Гешев вече беше в Страсбург, стана ясно от централните новини на БТВ, въпреки че първата му среща е едва утре сутрин.

Tribune разполага с предварителна информация за срещите му в Страсбург, които се очаква да приключат утре в ранния следобед.

Първата среща е обявена за 9 сутринта, но тогава се очаква да започне и заседанието на комисията LIBE, така че вероятно разговорът с хърватския евродепутат  от Групата на европейските консерватори и реформисти (ЕКР) Ладислав Илчич ще бъде преместен след заседанието.

Ладислав ИлчичЛадислав Илчич

 В 11:30 до 12 часа има обявена среща с полските евродепутати от ЕКР Ришард Чарнецки и Богдан Ржонца. 

Богдан РжонцаБогдан Ржонца

Гешев разговаря с Чарнецки и през месец март, когато беше на посещение в Брюксел.

През 2018 година полският евродепутат Ришард Чарнецки беше принуден да напусне поста си на заместник-председател на Европарламента след като нарече колегата си Рожа Тун от ЕНП “shmaltsovnik”, което е силно обиден полски термин, използван за хора, които са изнудвали евреи, или поляци, които са защитавали евреи по време на нацистката окупация.

Комисията LIBE ще заседава от 09 до 10:30 часа БЕЗ онлайн излъчване. Което означава, че медиите могат да разберат какво се е случило на заседанието само ако някой от присъстващите даде изявление.

Прессъобщението от Прокуратурата, в което се твърди, че „по искане на европейските депутати главният прокурор ще представи в Страсбург постигнатия от обвинението напредък при разследването на корупцията по високите етажи на властта, както и по конкретни казуси, обект на интерес от Мониторинговата група – т.нар. дела „Барселонагейт“ и „Златните кюлчета“ категорично не отговаря на истината.  Защото от Комисията, пред която ще говори Иван Гешев, не са заявили тема на заседанието, нито предварително зададени въпроси.

Кореспондентът на БТВ в Страсбург обясни, че утрешното заседание на комисията не е било планирано. Но преди две седмици член на комисията е заявил необходимост от провеждане на извънредно заседание. По наша информация това се е случило по настояване на евродепутата от БСП Елена Йончева.

Докато Иван Гешев е в Страсбург стана ясно, че Даниела Машева – заместник на главния прокурор при Върховна касационна прокуратура, е приела да стане главен прокурор на мястото на Иван Гешев, съобщи наш източник от Прокуратурата.

Даниела МашеваДаниела Машева

“Гешев не е казвал, че има 150 записа с магистрати и политици”, заяви Машева пред ВСС. Днес тя бе поканена, за да изясни пред какво е било емоционалното състояние на главния прокурор по време на пресконференцията на 15 май, на която скъса оставката си и каза, че ще довърши мандата си, както и на служебна оперативка час по-рано, на която заместниците на главния прокурор са слушали запис на разговор между Гешев и члена на Висшия съдебен съвет Йордан Стоев.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.