Земеделският министър за украинското зърно: Ако не бяхме отменили забраната, Еврокомисията щеше да ни глоби

„Ако не бяхме отменили забраната, щяха да ни бъдат наложени глоби от Европейската комисия“, заяви министърът на земеделието Кирил Вътев пред бТВ.

Той обясни, че е бил изненадан, че предложение е внесено за разглеждане в Народното събрания, без преди това да е разгледан въпросът в ресорната комисия.

„Това беше единствената изненада. Иначе, що се отнася до решението на Министерски съвет – знаех за него. Аз отстоявах позицията на България, заедно с петорката европейски държави, но в края на краищата има политически решения на по-високи ниво. Част съм от един колективен орган – Министерски съвет“, каза министърът.

Вътев поясни, че през цялото време и до последно е защитавал родните производители.

По думите му „Румъния също е излязла от претенциите за продължаване на забраната“, но има обективни причини за това. Министърът допълни, че между премиерите на България и Украйна има сериозна договорка за ограничаване на вноса.

„Ето, днес например няма нито един камион със зърно, който да е влязъл в България. Има договорка, че докато не се отработят механизмите за лицензионни режими на определени продукти с определени количества, от Украйна да не влиза нищо“, каза още земеделският министър.

Кирил Вътев е категоричен, че няма как да влияем на Европейската комисия, а тя вече е взела решение за украинското зърно: „Полша реши да не се съобрази с ЕК и да си плати глобите, България взе друго решение – да се договори с Украйна.

Министърът посочи, че Украйна не произвежда земеделска продукция от вчера, както и че тази страна от години е една от най-мощните производителки в Европа. Преди войната украинското зърно е експортирано до много точки в света и то е отговаряло на всички стандарти за качество, допълни той.

„Нашите производители на олио ежегодно са купували слънчогледово семе в размер на 1 до 2 млрд. тона, така че няма нищо ново. В миналото не е имало нито един анализ, който да показва отклонение от качеството. Имайте предвид, че от Украйна купува цяла Западна Европа“, посочи още Вътев.

Заради отпадането на забраната за внос тази сутрин на около 40 места в страната започнаха планираните блокади на ключови пътища от земеделски производители.

От Министерството на вътрешните работи обявиха, че към 16:20 ч. на много места в страната протестните действия на зърнопроизводителите са приключили. Остава ограничено движението за тежкотоварни автомобили по пътя Борован – Бяла Слатина от км 51 до км 53.

Затруднено е движението в района на село Труд и Първомай. Сериозно струпване на селскостопанска техника все още има на пътен възел „Петолъчката“. Движението по I-5 в участъка между п.в. Ягода и Казанлък е спряно поради земеделска техника на пътното платно. Движението е пренасочено по обходни пътища и се регулира от служители на „Пътна полиция“.

Всички ГКПП работят нормално.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.