Зеленски премести Коледа на 25 декември, вместо на 7 януари

Президентът на Украйна Владимир Зеленски  с укази промени датите на редица официални празници. Коледа вече ще се чества единствено на 25 декември, досега Рождество Христово в Украйна се празнуваше на 7 януари. 

В украинските медии от няколко години се води дебат за празнуването на Коледа по Юлианския календар. С указ 455 от 28 юли, който е публикуван на официалната  страница на президента,  по този календар са преместени и датите на други важни за украинците празници. По-рано, на 14 юли тези промени са подкрепени от Украйнската рада. 

Според документа Денят на украинската писменост и език ще се чества на 27 октомври (досега се празнуваше на 9 ноември), Денят на украинското казачество – на 1 октомври (преди – 14 октомври), Денят на кръщението на Киевска Рус – Украйна – 15 юли (преди – 28 юли), Денят  на осиновяването – на 17 септември (досега – 30 септември).

Указът също така установява, че Всеукраинският ден на културните работници и майсторите на народното изкуство ще се отбелязва ежегодно на 9 ноември, а Денят на семейството – на 15 май, в Международния ден на семейството.

Според документа Денят на украинската държавност е преместен от 28 юли на 15 юли, а Денят на защитниците на Украйна – на 1 октомври (според действащото законодателство в момента е 14 октомври), а за Коледа в Украйна, със закон е определена една единствена дата за честване – 25 декември. Зеленски е подписал и указ за промени в други закони относно датите на тези и други празници.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.