Зеленски може и да не дойде

Украинският президент Володимир Зеленски може и да не дойде в България. Причината – изтеклата информация за евентуалната му визита. Това стана ясно от думите на военния министър Тодор Тагарев днес.

Според него, ако има покана до Зеленски, то тя ще е от Министерски съвет.

Тагарев още веднъж изрази съжаление, че е изтекла такава информация. „Украйна е във война, Зеленски е върховен главнокомандващ и това представлява интерес за противника“, каза той.

Все още се надяваме, че ще има възможност Зеленски да дойде в България в бъдеще време. Това би било едно изключително високо признание за ролята на България в подкрепата ѝ за Украйна в тази несправедлива война, която започна Русия срещу нея, каза още военният министър.

На въпрос дали ще може да се ангажираме с допълнителна военна помощ за Украйна, Тагарев каза, че всичко, което е предоставено на Украйна, става стриктно със законите и процедурите у нас и те не предполагат ad hoc решения в рамките на дни и часове.

„Предполагам, че една негова потенциална визита ще покаже, че е високо ценена помощта на България, която вече е направена и потенциалът ни евентуално е за допълнителна помощ, той може да реши да постави някакви допълнителни искания, които ние ще разгледаме съответно законите и процедурите“, каза министър Тагарев.

Днес БСП поискаха оставката на военния министър. Като аргументи Корнелия Нинова посочи решенията на правителството за Украйна и предложението на Тагарев за Черно море, което, според социалистите, представлява категорично нарушаване на международния договор от Монтрьо, по който България е страна.

“Относно предложението на Тагарев (за евентуалното разполагане на база на НАТО в Черно море, – бел. ред.), ние искаме незабавно оставката му. Той е вреден за България, действията и думите му са опасни за националността сигурност, за гражданите, за мира и за неутралитета, за който настояваме”, каза Нинова.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.