Зеленски към „неутралните“: Елате в Украйна да видите какво донесе бруталната руска агресия

Украинският президент Володимир Зеленски определи като популисти лидерите, които казват, че са неутрални по отношение на войната в Украйна и разкритикува големите компании, които търгуват с Русия.

Зеленски направи това си изявление на среща с мексикански депутати посредством видеоконферентна връзка, като се предполага, че има предвид лидери като бразилския президент Луиз Инасио Лула да Силва, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Бразилският лидер отказва да доставя оръжия на Украйна, обвинява и двете страни за конфликта и предлага страни като Бразилия и Китай да посредничат в името на мира.

„Има някои лидери, които не са идвали в Украйна нито веднъж, които не са виждали какво донесе бруталната руска агресия и които не разбират защо е важно да защитаваме живота на хората. Те се стремят към някакъв вид популизъм, като казват неща от сорта на това, че Украйна не била готова за мир“, изтъкна Зеленски.

Зеленски разкритикува и „компаниите и големите мултинационални фирми, които искат да изкарват милиони от търговията си с Русия“.

„За съжаление, светът е пълен с лицемерие“, каза украинският лидер.

Вчера стана известно, че страните от Г-7 обмислят почти пълна забрана на износа за Русия. Съгласно настоящите критерии целият износ е разрешен, освен ако не е подложен на санкции. Ако лидерите на Г-7 одобрят такава забрана – предстои им среща идния месец, ще трябва да се договори какво точно ще бъде изключено, като е много вероятно това да са лекарствата и селскостопанските продукти – включително храните, писа „Блумбърг“.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.