Заснеха мече на Марс (снимка)

НАСА засне на Марс геоложка формация, която прилича на глава на мече, съобщи БТА.

Снимката е направена от спътника „Марс рикънисънс орбитър“ с камерата HiRISE, която е най-мощната, изпращана в Слънчевата система.

„Мечка на Марс“, написаха в Туитър специалистите, работещи с камерата. 

Според учените от Университета на Аризона, които ръководят работата с камерата, лицето на животното всъщност се състои от два кратера, които образуват очите, и хълм, който прилича на муцуна. Тези елементи са заобиколени от „кръгла фрактура“, която очертава контурите на главата и може да е образувана от лава или кал. Геоложката формация е върху 2 км. Цялостно се създава впечатление за усмихнато плюшено мече. 

Камерата HiRISE е един от шестте инструмента на спътника на НАСА, който е в орбита около Марс от 2006 г. Тя е изключително прецизна и може да прави много подробни снимки, за да картографира повърхността на Червената планета за бъдещи мисии.

Учените, работещи с нея, видяха лавини на Марс и откриха тъмни ивици, които може да са солена вода, стичаща се по улеи. На повърхността на планетата са забелязани и вихри прах, както и друго геоложко образувание, което прилича на знака на силите на Звездния флот, които изследват космоса в телевизионния сериал „Стар Трек“.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.