Заразно зло! Климатичните промени водят у нас комари с тропически болести

Нов ужас се задава у нас, прогнозират учени! Промяната на климата може да доведе до разпространение в Европа на вируси, пренасяни от комари, писа испанското издание ABC. Според данни на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC) през 2022 г. е премината червената линия на случаите на тропически болести, като заразяването е станало на Стария континент.

Регистрирани са общо 1113 заболели и 92 смъртни случая от западнонилска треска, което е най-високият брой от пиковата година 2018 г. насам. Най-много заразени през 2022 г. е имало в Италия – 723 случая. Случаите на треската денга в Европа са 71 през 2022 г., което се равнява на общия брой на тези пациенти между 2010 и 2021 г.

ООН вече предупреди, че климатичните промени „застрашават“ европейските страни, които могат да се сблъскат с „рекорден брой инфекции“, пренасяни от тези насекоми.

Според изданието става въпрос за болести като треска денга, чикунгуня, вируса зика, пренасяни от тигровите комари (Aedes albopictus) от Югоизточна Азия.

В Европа през 2013 г. тигрови комари са открити в осем държави от ЕС, а през 2023 г. – в 13 държави.

Сара Делакур, професор във Ветеринарния факултет на университета в Сарагоса, обяснява, че „епидемиологичният сценарий в Европа се е променил в резултат на климатичните промени, което е довело до увеличаване на популацията на комари, способни да пренасят болести. „И все пак това не означава, че ще има епидемия от болести …, рискът обаче е налице“, отбеляза тя.

Епидемиологът Селин Госнер обяснява, че средиземноморският климат се е превърнал в най-подходящата среда за тигровите комари, така че „не е изненадващо, че броят на случаите на денга се увеличава“.

През последните години „инвазивни видове комари“ се появяват в „райони на ЕС, които преди това не са били засегнати“, казва Андреа Амон, директор на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията. „Ако това продължи, ще има повече заразени и евентуално смъртни случаи от болести като треска денга или западнонилска треска“, заяви още тя.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.