Запрянов успокои: Изпращаме само излишни боеприпаси в Украйна

Изпращаме на Украйна само боеприпаси, които са в края на своя експлоатационен ресурс. Няма опасност българската армия да остане без боеприпаси заради предоставянето на стари снаряди на Украйна и обновяването на българския запас с нови от ВМЗ-Сопот, обяви заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов на брифинг за медиите.

„Освобождаването на бойни припаси и тяхното освежаване чрез използване на договора между Министерството на отбраната и ВМЗ- Сопот е мярка, която позволява да се освободим от бойни припаси оперативен запас, които са на края на своя експлоатационен ресурс“, категоричен беше зам.-министърът.

Ако не ги деблокираме и не се освободим от тях сега, ще се наложи след няколко години да ги унищожаваме, да харчим средства за това и допълнително да харчим други средства за закупуването на нови такива, смята Запрянов.

Зам.-министърът уточни, че тази дейност се извършва в съответствие с решението на Народното събрание от 9 декември миналата година, както и решението на МС за ускоряване на този процес. 

За мен не е точна декларацията на някои политици и медии, които твърдят, че ние ще деблокираме всичко, което имаме в складовете, и след това ще чакаме те да бъдат попълнени, коментира още Запрянов.

Така той отрече твърдението на президента Румен Радев, че ще „изпразнят складовете с военновременни запаси на Българската армия“, като процесът на запълване на липсите ще „отнеме години“.

Зам.-министърът на отбраната подчерта още, че има срокове, които уреждат след колко време липсите трябва да бъдат възстановени.

„Деблокирането се извършва по строга логика от специалисти по логистика и графикът по никакъв начин не позволява да деблокираме запасите така, че бъдем освободени изцяло от оперативните запаси. Напротив, ние ще отблокираме запасите след като първо получим новите запаси, които ще бъдат произведени. Така че не е вярно, че видите ли, ние ще деблокираме всичко от складовете, а след това ще чакаме те да бъдат попълнени“, увери Запрянов.

По думите му ще деблокираме само военновременните запаси, но не и оперативните, което няма да засегне военновременните формирования.

„Военновременните формирования – техните запаси са налични. Ако сега се наложи да направим мобилизация, можем да формираме тези формирования, да ги снаряжим, да ги въоръжим и те да бъдат готови да воюват. Оперативните запаси, това са запаси извън формированията. Във формированията имаме войскови запаси, които са на 100%. Те няма да бъдат обновявани, въпреки че и там някъде има неща, на които изтича срока. Ние обновяваме оперативните запаси“, обясни зам.-министърът на отбраната.

Атанас Запрянов заяви, че списъкът с помощта, която можем да окажем на Украйна касае втория транш и по същност и характер не се различава с първия. По думите му всичко, което предоставяме като помощ на Украйна по втория транш, е предоставено като информация на президента Румен Радев.

„Това са излишни за въоръжените ни сили боеприпаси и някои технически средства. Няма да нарушим щатовете на мирновременните и военновременни формирования, за да предоставим определена техника. Ако сега се наложи да мобилизираме, това значи, че имаме, освен личното оборудване на войниците, които да мобилизираме, и бойната техника, която екипажите ще имат и огневите средства, с които ще трябва да воюват, имам предвид бойните припаси – било то стрелкови, било то артилерийски“, каза Запрянов.

По оценка на Министерство на отбраната и Служба „Военна информация“ към момента няма опасност войната да напусне пределите на Украйна и да се прехвърли на територията на НАТО, каза още той.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.