ЗАПОВЕД! Забраната за износ на инсулин се удължава

Срокът за забраната за износ на инсулини и аналозите му, както и на антибиотици, предназначени за системна употреба в детска възраст, се удължава с още един месец, обяви в интервю за БТА здравният министър проф. Христо Хинков. 

Припомняме, че в началото на ноември тази година министър Хинков издаде заповед за забрана на износа им, чийто срок изтича в края на този месец. 

Очакваме да получим отговор на въпроса защо, по наши данни, складовете на търговците на едро са пълни, а тези медикаменти липсват в аптечната мрежа, каза министърът.

По думите му търговците чакат да изтече срокът на заповедта, за да могат да изнесат инсулина извън страната. С риск да влезем в противоречие с работата на ЕС удължаваме с още един месец срока на забраната, каза още той. В този месец ще се извършат проверки в складовете и ще бъдат подадени сигнали до държавните органи за това дали се нарушава наредбата, изискваща в рамките на 24 часа, ако даден медикамент липсва, той да бъде осигурен от притежателя на разрешението за употреба, допълни министър Хинков.   

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.