Започва строежът на метрото към „Слатина”

В края на ноември започват същинските строителни работи по изграждането на отклонението на третия лъч на метрото след станция „Орлов мост“ към Военна академия, ж.к. „Гео Милев“, „Слатина“, зала „Арена София“ и „Цариградско шосе“ при Окръжна болница. Това съобщи днес директорът на „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев. „Строителната площадка за разширението към „Слатина“ бе открита на 24 октомври, но в края на ноември започва същинската работа, поясни той.

Срокът за изпълнение на договорите вече тече, като финансирането е осигурено от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“, каза още Братоев. Той съобщи, че тунелната машина ще тръгне от бул. „Цариградско шосе“. През следващата седмица започват подготвителните дейности, които включват нова организация на движение по локалното платно на „Цариградско шосе“. Предвижда се да има обход за градския транспорт, каза още шефът на столичния метрополитен.

 Както „Сега“ писа, трасето по това направление ще е с дължина около 6 км. и по него ще има шест станции. Столична община вече избра строителите на тунелите и спирките. „Трейс Груп Холд“ ще строи първите четири – от центъра до „Слатина“, а „Монолит София“ – останалите две до „Арена Армеец“ и „Цариградско шосе“. Първоначалните уверения на Братоев бяха, че участъкът ще е готов през 2026 г. Днес обаче той каза, че крайният срок е 2027-2028 г. Както е известно, през последния мандат на Йорданка Фандъкова решението откъде да минава трасето през „Гео Милев“ и „Слатина“ и къде да са разположени спирките бе обжалвано от няколко жители на района.

38% от дейностите на вече строящия се 3-километров участък с три метространции от ж.к „Хаджи Димитър“ към ж.к. „Левски“ вече са извършени, стана ясно още днес. Удължаването на този участък от третия диаметър се очаква да приключи през лятото на 2025 г. и с построявянаето му още 45 000 софиянци ще могат да ползват метро

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.