Започна мръсната война за Конституционния съд

Бойко Борисов праща в Конституционния съд шефката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, а съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Атанас Атанасов окончателно е отказал 9-годишния пост. И вторият от парламентарната квота в КС ще бъде Борислав Белазелков.

Това е договорката в сглобката за тези първи ключови назначения, след което в пакет ще се обсъждат и останалите вакантни постове.

Вътрешните турбуленции обаче вече се усещат преди ротацията през март, и то в по-близките партньори, за каквито се имат “Промяната” и ДБ.

Според достоверни източници от двете групи преди месец Кирил Петков и Атанас Атанасов са имали разговор насаме по кадрови теми. Тогава не е ясно по чия инициатива се е завъртяло името на генерала като председател на парламента след Росен Желязков. Вътрешнопартийните мълви гласят, че лидерът на “Продължаваме промяната” Петков и на “Да, България” Христо Иванов дали съгласие 64-годишният им колега Атанасов да седне на най-важния пост в държавата, а не 36-годишният Никола Минчев, каквато е била първоначалната уговорка.

И цялата тази история е провокирала сериозно напрежение и конфликт с настоящия зам.-председател на парламента, за когото от 8 месеца се знае, че сменя Желязков.

Твърди се, че генералът вече е провел личен разговор с младия юрист, в който станало дума, че първият пост в Народното събрание ще увенчае политическата му кариера в пенсионната възраст, в която влиза (Атанасов навършва 65 г. през май).

Изненадващо Минчев е настоял казусът да се реши чрез гласуване в групата на ПП-ДБ. Всъщност решение именно Минчев да смени Желязков никога не е вземано и разписвано официално, казват в ДСБ.

Останала подобна презумпция, тъй като най-младият в историята ни парламентарен шеф (Минчев оглавяваше 47-ото НС) бе издигнат за председател при свикването на 49-ия парламент, а сега е заместник на Желязков от квотата на мандатоносителя. И внушителна част от парламентарната група на “Промяната” била убедена, че не е джентълменско да се слага подобен прът в кариерата му.

Дори майка му – известният адвокат и специалист по капиталови пазари Весела Минчева, също е споделила семейното огорчение от това. Тя бе един от стълбовете в “Гугински, Джингов, Величков и Кючуков” – кантората, в която отива да събира опит преди 10 г. отличникът от правния факултет на СУ Никола и откъдето той влезе в политиката.

Не са публични и ясни мотивите на Кирил Петков, който преди месец е дал съгласие Атанасов да заеме председателския пост.

През коледната ваканция е имало серия от разговори във всяка от групите поотделно кои министри остават и кои – не, в лидерството на сглобката обсъжданията също вече са започнали.

Засега в общия формат на (не)коалицията казусът с Атанасов/Минчев обаче не е коментиран, защото се смята, че си е вътрешна работа на ПП-ДБ.

Христо Иванов, бившият правосъден министър, който превърна съдебната реформа в свое знаме, държи на тезата, че политическите лидери не трябва да влизат в съдебната система. Затова и приветствал решението на ген. Атанасов да не приема офертата за КС. Впрочем против това политически лидери да отидат в Конституционния съд се изказа и Лена Бориславова преди дни, което на практика създава проблем за съпартиеца ѝ Минчев.

С подобна позиция тя допълнително наля масло в огъня на своите, които в последните месеци регистрирали напрежение между двамата млади юристи, чиято политическа кариера започва заедно от кантората на “Гугински, Джингов, Величков и Кючуков”.

Ако Атанасов стане конституционен съдия, тутакси трябва да остави партията си ДСБ. 9-те години мандат в КС биха му дали освен престиж и куп привилегии и най-високата пенсия в държавата. Но реално юристът трябва да се пенсионира от политиката, а колегите му са убедени, че е рано това да се случва през 2024 г.

В градската десница твърдят, че той готви за свой приемник депутата Йордан Иванов, настоящ зам.-председател. Едва на 30 г. – през 2016 г., той става шеф на партията в Пловдив и влиза в националното ръководство. Все още обаче в ДСБ са убедени, че той не е готов и за първия пост в партията.

Така в крайна сметка изборът за конституционен съдия паднал върху Борислав Белазелков – преподавател, уважаван специалист по търговско право, бивш член на Върховния касационен съд, пенсиониран оттам с почести през май 2021 г. Тогава от ВСС дори го предложиха за орден “Стара планина” за изключителни заслуги към съдебната власт.

Още не е ясно кой ще поеме групата на ГЕРБ, ако Десислава Атанасова влезе в КС.

Тя отговаря на условията за 15 години юридически стаж, брои се този ѝ като юрисконсулт преди депутатството. Освен това е вписана в русенската адвокатска колегия от 2011 г.

Досега официално няма направени номинации за КС, срокът изтича на 11 януари, ден по-рано е първото пленарно заседание за новата година.

Според процедурните правила писмените предложения на депутатите трябва да съдържат мотиви, в които се обосновават високите професионални и нравствени качества на кандидатите. Те ще бъдат изслушани от ресорната комисия преди гласуването в залата.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.