Замразиха процедурата за избор на главен прокурор

Процедурата за избор на нов главен прокурор беше спряна от Висшия съдебен съвет до приключване на започналото дело в Конституционния съд.

Решението бе прието единодушно.

Правосъдният министър Атанас Славов мотивира настояването си за замразяване на процедурата с допуснатото от Конституционния съд искане на бившия главен прокурор Иван Гешев да бъдат обявени за противоконституционни няколко разпоредби от НПК. Сред е и тази, с която мнозинството за избор и освобождаване на Обвинител номер едно беше намалено от 17 на 13 гласа.

Искане да спре избора на титулярен наследник на Гешев дойде и от Народното събрание със специална декларация, подкрепена от правната комисия.

С нея от ГЕРБ – СДС, ПП -ДБ и ДПС призоваха Висшия съдебен съвет да изчака приемането на готвените конституционни промени, които ще имат отношение, както към структурата на ВСС, така към и правомощията и продължителността на мандата на главния прокурор.

Преди да се проведе самото гласуване за отлагане на избора на нов главен прокурор, Славов поиска дебат във връзка с огласени данни за натиск и влияние върху съдебните кадровици, които преди месец и половина инициираха предложението за предсрочно освобождаване на Иван Гешев като „главен прокурор“, както и обсъждане на твърдения за участието на магистрати в т.нар. афера „Осемте джуджета“ и ефекта от случая върху общественото доверие в съдебната власт, информира БНР.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.