Закараха фигурите от паметника на съветската армия на ремонт

Бронзовите фигури, демонтирани от монумента “Паметник на съветската армия” се транспортират днес до площадката за съхранение и започва и изработването на техническа спецификация за планираната реставрация на фигурите, съобщиха от областната администрация на София.

От там уточняват, че действията са в изпълнение на ангажимента на областната администрация да опазва държавното имущество с грижата на добър стопанин.

След две разпореждания на Административния съд – София-град областният управител Вяра Тодева е наредила спиране на дейностите по демонтажа – още на 19 декември, а самите разпореждания са обжалвани в срок.

Припомняме, че демонтажът бе спрян по жалби на „Възраждане“ и „Изправи се бг“.

За опазване на демонтираните бронзови фигури на площадката за съхранение е сключен договор с Общинската охранителна фирма „Егида – София“ ЕАД. Техническата спецификация за планираната реставрация ще извърши “Марковстудио” ООД, съобразно договор от 22 декември 2023 г.

Областната администрация на София продължава да информира обществеността за всички дейности, свързани с демонтажа и реставрацията на фигурите от монумента, като спазва стриктно закона и своите правомощия и публикува съответните документи.

Областната администрация на София продължава да изпълнява своя ангажимент да реставрира фигурите от мемориалния комплекс, въпреки неоснователните и манипулативни твърдения на трети страни, които видимо действат против обществения интерес.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.