Загиналият в масовия бой в Казанлък – баща на две деца

Почина един от тежко пострадалите след масовия бой в Казанлък, станал на паркинга зад Кооперативния пазар.

Загиналият е баща на две деца, на 37 години. Мъжът трябвало да е част от дело за друг побой, разказа пред bTV кметът на село Манолово, откъдето е и жертвата. 

По информация на БНТ общо 11 души са пострадалите. Те са били откарани в спешния център в Казанлък, а впоследствие седем от тях – в критично състояние и с опасност за живота, са транспортирани в болницата в Стара Загора. 

Две групи от по 30 души от павелбанските села Тъжа и Манолово имали стара семейна вражда. Според Пресс ТВ става дума за роми от две враждуващи фамилии. Те отивали на съдебно дело помежду си, но по пътя се срещнали и така започнал боят, за който свидетели казаха, че са виждали „само на филм“.

„Разбити глави, паднали на земята и продължават да се налагат с брадви“, разказаха по-рано очевидци пред kazanlak.com. 

В масовото сбиване бяха използвани брадви и мотики. На място пристигна и полиция, като част от биячите, избягали от мястото, впоследствие са били издирени. 

Пред журналисти директорът на Областната дирекция на МВР ст. комисар Лазар Христов уточни, че четирима са откарани в болнично заведение в Стара Загора в тежко състояние и с опасност за живота.

В сбиването са участвали около 30 лица, които в момента се установяват. Има задържани 11 души и 3 автомобила в близост до мястото на инцидента, посочи Христов. Пострадали са 18 лица, на които е оказана медицинска помощ.

Оказа се, че именно тези два рода са се били и преди няколко месеца до полицията в Казанлък. На 12 октомври 2022 г. група мъже нападна друга група мъже, нанасяйки им побой посред бял ден пред очите на десетки очевидци, на пътното платно между автомобилите и пред вратите на полицията. Нападението стана по обяд на кръстовището на бул. „Княз Александър Батенберг“ и ул.“Кирил и Методий“ в Казанлък. Тогава бяха задържани девет лица за срок до 24 часа по Закона за МВР.

Днес в Павел баня се следят училищата, където учат децата на двете враждуващи фамилии, а свързаните с побоя семейства се охраняват от жандармерията и полицията.

Искрата във вчерашния сблъсък между ромските семейства Таирови и Бижеви, според местните, се запалила от „нещо дребно“, след като имали проблеми помежду си от години. Конфликтът датира отдавна. Бижеви живеят в село Тъжа, докато Таирови се местят там след като били изгонени заради подобно поведение от близко населено място. 

Един от пострадалите от Таирови разказа пред bTV, че е бил нападнат, докато излизал от колата си, за да отиде на делото и че този път нападението идва от другото ромско семейство. 

„Преди няколко седмици биха нашия зет в казино в Павел баня, имаха дело с Маноловци. Отивахме на делото. 10-15 души от нашите са в полицията. Жените и децата се страхуват да излизат в село Тъжа“, разказа пострадалият мъж, който обясни, че не иска да се бият, а да работят.

При друг инцидент между двете фамилии имало и сгазено дете. Двата рода са се били и преди няколко месеца до полицията в Казанлък. Конкретно вчера, тъй като движели с кирки и брадви, се стигнало до боя между 30-ина души, който завърши с един смъртен случай. 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.