Задържаха банковия служител , присвоил 500 000 лв . от сметки на клиенти

Състав на Софийския градски съд (СГС) определи мярка „задържане под стража“ за 25-годишен банков служител, обвинен за неправомерно е присвоил близо 500 000 лв., собственост на клиенти на голяма банка. Определението подлежи на незабавно изпълнение и  може да бъде протестирано в частна жалба в тридневен срок пред Софийския апелативен съд.

Съдът приема, че се касае за т.нар работно обвинение, посочи съдийката по делото. По думите ѝ събраните в рамките на два дни доказателства сочат за възможна съпричастност на обвиняемия към престъплението. Съдът намира, че би могъл да се направи извод за възможност за укриване на обвинения, както и той да укрие доказателства.

Държавното обвинение поиска най-тежката мярка – „задържане под стража“.  Прокурорът от Софийската градска прокуратура заяви, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че обвиненият е автор на престъплението при условията на продължаващо престъпление. В качеството му на длъжностно лице той е присвоил близо половин милион лева, собственост на 6 отделни физически лица, клиенти на банката, посочи прокурорът. Според обвинението това е длъжностно присвояване в особено големи размери, представлява особено тежък случай и може да се направи извод, че обвиненият е извършил тежко умишлено престъпление по НК, за което са предвидени няколко наказания –  лишаване от свобода от 10 до 20 години, конфискация на имущество и лишаване от право да заема определена длъжност. Предвид високата обществена опасност на деянието, има опасност той да се укрие, смятат от държавното обвинение.

Адвокатът на обвинения Емануил Бастрев, апелира съдът да не уважи поисканото от обвинението „задържане под стража“ и да вземе по-лека мярка за неотклонение, каквато е домашният арест и която ще обезпечи нуждите на настоящото наказателно производство, заедно със забрана за напускане на страната. Разследването се намира в много ранен етап, заяви защитникът. Той помоли съдебния състав да анализира внимателно събраните доказателства и да отговори на някои съществени въпроси. Защитата е на мнение че в настоящото производство не е налице реална опасност от укриване. Според Бастрев не отговаря на истината излязлата информация, че Игнатов е заловен при опит да напусне страната. Паричните средства, за които се твърди, че е присвоил, не са били налични пари, изтъкна адвокатът.

Самият обвинен декларира пред съда, че няма никакво намерение и желание да извърши деяние, което да е обществено опасно, да се укрие или да бяга. Нямам намерение да преча на съдебния процес по какъвто и да било начин, увери той. Единственото, което искам, е да се върна при семейството си, помоли той. И заяви, че не отговарят на истината публикации, че се е опитвал да избяга извън страната.

В съобщение на сайта на МВР от 3 август се казва, че столични полицаи са задържали при опит да напусне страната 25-годишен банков служител, присвоил неправомерно близо 500 000 лв.

Разследването е започнало след постъпила информация в отдел „Икономическа полиция“ – СДВР за банков служител, който неправомерно е присвоил над половин милион лева от клиенти на банката. Мъжът е попълвал собственоръчно платежни нареждания от името на клиентите, след което прехвърлял сумите в различни сметки, до които имал достъп, се посочва в информацията. По случая е образувано досъдебно производство.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.