За първи път в историята: Депутатите се разпуснаха за Рамазан Байрам

Заседанието на парламента днес беше кратко, но пък изпълнено с решения. Само за половин час депутатите избраха временна комисия за изготвяне на парламентарния правилник, прекратиха депутатския мандат на Лена Бориславова по нейна воля и гласуваха на 21 април пленарната зала да не заседава заради Рамазан Байрам.

Мнозинството в пленарната зала уважи искането на ДПС по повод мюсюлманския празник утре да няма пленарно заседание. 159 народни представители гласуваха „за“, 41 бяха „против“, а 20 се въздържаха.

Проекторешението беше внесено от ДПС в първия пленарен ден от седмицата, а вносителят Йордан Цонев заяви в залата, че религиозните празници са неработни дни за членовете на съответните вероизповедания.

Не се съгласиха от „Възраждане“. Дори сред депутатите от ДПС има християни, а в залата присъстват още католици, евреи, протестанти и православни, изтъкна Костадин Костадинов. Той изтъкна, че така ще бъде създаден прецедент, като подчерта, че уважава празника и правото на мюсюлманите да не работят в този ден, но не приема това да се отнася за всички депутати. „Ако всеки на базата на това решение поиска неработен ден, няма да има основание, на което да гласуваме против“, аргументира се той.

„Освен това не всички в ДПС са мюсюлмани, те могат да продължат да работят“, добави Костадинов. От партията му изтъкнаха, че само преди ден парламентът е отменил великденската си ваканция, а днес решава отново да не работи в петък, заради друг празник. Действащият правилник на НС дава възможност на всеки депутат, когато счита, че има уважителна причина за неявяването си на пленарно заседание, да подаде заявление до председателя на парламента, напомни съпартийката му Цвета Рангелова. „Това могат да направят депутатите от ДПС“, бе нейното предложение.

Въпреки това мнозинството удовлетвори искането на ДПС, а Йордан Цонев излезе с декларация от името на парламентарната група, за да благодари и да честити на всички български граждани у нас и зад граница, които са мюсюлмани.

Цонев поздрави от името на групата с настъпващия празник Рамазан Байрям. „Ние изповядваме философията, че различието е богатство, всеки трябва да отстоява своето право, а разбирателството между различните етнически общности у нас е повод за гордост“, каза Цонев. „От името на християните в ДПС искам да поздравя всички български граждани мюсюлмани с Рамазан Байрям“, каза депутатът.

Така следващото заседание на 49-ия парламент бе насрочено от Росен Желязков за идната сряда, 26 април.

Преди това депутатите създадоха временна комисия за изработване на проект на Правилник за организацията и дейността на Народното събрание. Срокът за писмени предложения от народните представители за предложения в проекта е до 24 април включително. Председател на комисията стана Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС.

Членове са още съпартиецът му Христо Гаджев, Никола Минчев и Людмила Илиева от ПП-ДБ, Петър Петров и Цвета Рангелова от „Възраждане“, Хамид Хамид и Йордан Цонев от ДПС, Мая Димитрова и Иван Иванов от „БСП за България“, а от ИТН в изготвянето на правилника ще участват Павела Митова и Гроздан Караджов.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.