ЗА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ: Примамват членове на изборни комисии с допълнителни пари

Най-големият проблем ще е, че ще се гласува отново и на хартия, и с машини, смята Цветелина Пенева

Членовете на изборните комисии ще взимат допълнително пари преди местните избори наесен, когато ще гласуваме за нови кметове и общински съветници.

Предвиден е материален стимул за включване в обучение на членовете на СИК. Това обясни пред БНР Цветелина Пенева, председател на Обществения съвет към ЦИК. 

Те ще получат и допълнително възнаграждение„, обясни тя.

На 29 октомври българските граждани ще отидат до урните, за дадат гласа си за своя кандидат за кмет, за общински съветници и за кмет на община. 

Най-големите трудности ще възникнат от факта, че отново ще гласуваме по два начина – с хартия и машина. Най-големият проблем е, че законодателят остави ръчното преброяване на машинните бюлетини. Нашият призив беше да се върне машинното отчитане на гласовете от машинно гласуване“. 

ЦИК излезе с анализ на проведените избори през 2022 и 2023 г. и даде препоръки какво трябва да се коригира в Изборния кодекс, отбеляза още Пенева в предаването „Хоризонт за вас“.

„Скептично настроена съм относно възможността народните представители да намерят сили и воля за поправки в Изборния кодекс„. 

В големите градове – София, Пловдив и Варна, ще се гласува и за кмет на район, отбеляза Пенева. 

„В приобщените населени места към Столична община ще се избира също кмет на кметство – там ще се гласува с четири бюлетини“.

Изборът трябва да  е един – хартиено или машинно гласуване, посочи тя в предаването „Хоризонт за вас“. 

„Ако гласоподавателят избере машината, ще трябва да премине през няколко екрана, за да валидира своя избор. Ако избере хартия – ще има няколко различни бюлетини, с които да изрази своя вот“. 

Най-голяма вероятност за допускане на грешки има при сумиране на двата потока данни – от хартиените и от машинните бюлетини в общ протокол, отбеляза Пенева.

„Комисията ще трябва да отваря последователно урните и да  преброява бюлетините. Където се гласува за общински съветници, ще трябва да се отчитат и преференциите. Ще се попълват различни видове секционни протоколи“.

Трябва да се направи нова модификация на софтуера за гласуване, обясни тя. Посочи и че бюлетините ще бъдат със специална защита.

Местните избори са доста по-различни от парламентарните. При  тях всеки глас е важен. С няколко гласа може да се избере кмет или да се отиде на балотаж. Те се обжалват често. Най-важно е отчитането на резултатите. Ролята на членовете на СИК е важна“. 

ЦИК предложи на законодателя да се увеличи времето между първи и втори тур от 7 на 14,  каза още председателят на Обществения съвет към ЦИК. 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.