За какво им плащаме заплатите?! Пак скандал в парламента

Вижте за какво плащаме заплатите на депутатите! За пореден ден се наложи председателят на Народното събрание да даде 10-минутна почивка за успокояване на страстите в парламента след скарване между депутатите. Този път язвителни реплики си размениха Искрен Митов от ПП-ДБ и Петър Петров от „Възраждане“. 

Повод за това дадоха предложенията на Петров за безплатни карти на депутатите за Народната библиотека, да имат свободен достъп до правно-информационната система на Народното събрание, а по отношение възнагражденията им след думата „трудов“ стаж да се добави „или осигурителен“, за да има равнопоставеност и да не са дискримирани хората със свободни професии, както обясни депутатът от „Възраждане“.

Искрен Митев намери, че депутатската заплатка на Петров „явно не му стига“ и съзря в предложението му конфликт на интереси, тъй като самият той имал свободна професия.

Предложението за безплатните карти за библиотеката Митев определи като „срам“ за Петров и парламентарната му група. „Вчера излезе статистика, че 40% от българите живеят в бедност, а вие да искате НС да ви плаща 300-600 лева годишна такса“, подчерта депутатът от ПП-ДБ.

Петров, в обяснение колко ценни биха били за депутатите „книжното и документално богатство“ на библиотеката и достъпът до правно-информационната система на НС“, разясни и какво е визирал в предложението си за стажа: 

„Начисленията върху възнаграждаванията се правят на база осигурителния стаж, което е съвсем различно от трудовия стаж. Това е дискриминация за 200 000 самоосигуряващи се лица със свободни професии, тъй като се осигуряват за трудов стаж, но не се осигуряват за майчинство или т. нар. болничен. За да избегнем тази дискриминация, съм направил да пише трудов или осигурителен стаж – за равнопоставено третиране“. 

Думата след Петров взе Цончо Ганев, който каза, че явно Митев „правел опити да забременее“:

„Разбирам, че някои не правят разлика между вас и 200 000 души. Но не съм съгласен обаче с вас да карате хората да се определят по полов признак. Това, че според Вас мъже не трябва да се осигуряват за майчинство и за бременност, не значи, че преждеговорящият не прави опити да забременяване и трябва да се осигурява. Тези опити трябва да се правят и да бъдат осигурявани, защото не се знае дали няма да има резултат“.

Митев остави без коментар думите на Ганев, но отново настоя, че предложението на Петров за възнаграждаванията касае „неговата лична заплатка“. Последваха подвиквания от място, а председателят на НС Росен Желязков даде 10 минути почивка. 

След паузата Стоян Таслаков от „Възраждане“ нарече излизането на Митев на трибуната „изпълзяване“, заради което Росен Желязвков напомни на депутатите, че не са там в лично качество, че представляват народа, и“ колкото и да е изкусителен нагонът да бъдем оригинални и метафорични“, трябва да се въздържат. Според него Народното събрание „отдавна в очите на българите това не е най-високата трибуна“.

Желязков призова Ганев и Митев да се извиняват един на друг в личен разговор, в противен случай в следващо заседание ще наложи наказания. 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.