За едни 88 милиона: Обвиняват трима от правителството на Кирил Петков за доставките на газ

Трима души, свързани с „Булгаргаз“, ще бъдат обвинени за длъжностни престъпления за над 88 млн. лв. Подведени под отговорност са бившият министър на енергетиката от квотата на ИТН в правителството на Кирил Петков – Александър Николов, бившият изпълнителен директор на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов и зам.-министърът на енергетиката в правителството на ПП Данаил Николов. Предмет на разследването са доставки за газ и свързаните с тях обстоятелства.

Александър Николов и Людмил Йоцов са обвинени за умишлена безстопанственост. Николов е трябвало да упражнява контрол над работата на Йоцов, тогава шеф на „Булгаргаз“, назначен от правителството на Кирил Петков. Данаил Николов е обвинен за престъпление по служба. В момента обвиненията им се предявяват в Националната следствена служба.

Скандалите за алтернативните доставки, след като „Газпром“ на 27 април 2022 г. спря руския газ за България, започнаха буквално десетина дни по-късно. Основните обвинения бяха за непрозрачност. Тогавашното ръководство на компанията, оглавявано от Людмил Йоцов обясняваше, че е събирало оферти след изпратени писма до 12 търговци.

През цялото управление на „Продължаваме промяната“ и партньорите им Делян Добрев от ГЕРБ ги атакуваше в медиите са начина на избор на доставчици.

През август той сметна, че щетите от сделките са 200 млн. евро. Твърдеше, че скъпият газ е заради посредниците, че  той е пак руски.

След сигнал на ГЕРБ пък от края на юли ДАНС възпитано влиза в компанията, септември отново е в „Булгаргаз“,  БЕХ и в енергийното министерство.

Пак от края на юли са съобщенията в медиите, че е сезирала прокуратурата.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.