Юруш! Кандидат-кметове вече напират да се регистрират

Все още няма нито обявена дата за местните избори, нито ЦИК е започнала да работи по подготовка на документите, но вече има желаещи да се кандидатират за кметове.

В Централната избирателна комисия отсега са започнали да постъпват въпроси, от коя дата ще е възможно да се регистрират независимите кандидати за кметове в предстоящите наесен избори за местна власт.

От ЦИК все още не са утвърдили образците на изборните книжа, все още няма и насрочена дата за вота, но на сайта на комисията вече са публикувани отговори на често задавани въпроси.

Подробно са обяснени изискванията към кандидатите: те трябва да отговарят и на условието да имат регистриран постоянен или настоящ адрес и поне единият от тях да е в населеното място  на съответната община, в която се издига кандидатурата им, не по-късно от шест месеца преди датата на произвеждане на изборите.

Условието за уседналост важи и за избирателите, които ще пожелаят  да гласуват по настоящия си адрес. Те могат да гласуват на него, само ако той е регистриран 6 месеца преди датата на вота. За целта обаче ще трябва най-късно 14 дни преди изборите да подадат заявление до кмета, за да бъдат вписани в избирателния списък по настоящия си адрес.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.