Ято птици уби пилот на малък самолет

Ято птици най-вероятно е станало причината малък селскостопански самолет да падне тази сутрин край Раднево, между селата Землен и Трънково. При инцидента пилотът загина на място.

Сигналът за инцидента е подаден от сина на пилота и около 6:30 ч. е получен в областната дирекция на МВР в Стара Загора. 

По първоначална информация самолетът е на частна фирма и е извършвал обработка на селскостопански посеви. Предполага се, че причината за падането му е ято птици, една от които е попаднала в двигателя.

Засега повече подробности не са известни. В момента се извършва оглед на мястото на инцидента.

През последните години подобни инциденти не са изключение. 

На 8 март малък двуместен самолет се разби край летище „Лесново“, тогава също пилотът – 33-годишният Георги Влайков, загина. Двуместният „Extra 200“, използван за аеробатика, падна малко след като пилотът получи разрешение за излитане и се издигна в небето. 

През май 2019 г. двуместен самолет падна и край Ихтиман. Инцидентът стана след като летателното средство „Пипистрел вайръс“ бе на около 100 метра височина, като при падането му загинаха пилотът и пътничка в самолета. 

През април същата година малък самоделен експериментален самолет, копие на известния модел „Зодиак“, падна в пловдивското село Оризаре. Загинаха 45-годишен пилот и 18-годишно момче. Трагедията се случи по време на състезание с дронове на стадиона в селото, докато машината изпълняваше демонстрационен полет. 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.