Ясен Тодоров: Как един ден Сарафов хвали главния прокурор, а на следващия се страхува за живота си от него?

„Има внесено предложение от Висшия съдебен съвет от директора на Националното следствие да бъда освободен от длъжността зам.-директор на основание, че съм имал медийни изяви, които не съвпадали с неговите виждания“, каза зам.-директорът на Националното следствие Ясен Тодоров в предаването „Опорни хора“ по повод исканата му оставка.

„Явно всяка една от тези медийни изяви ми коства нещо. Не е за първи път, но мисля, че истината трябва да излиза наяве и не мога да разбера Съюзът на съдиите какви претенции има към мен. Не съм извършил нищо нередно, нито някакво дисциплинарно нарушение. Не искам да коментирам организация, чийто бивш председател пусна Джок Полфрийман и пак заради малка критика към този акт ме даваха на инспектората на Висшия съдебен съвет. Живи и здрави да са, те имат друга ценностна система, различна от моята“, допълни той в интервю за bgonair.

„Нека си вървят процедурите във Висшия съдебен съвет, не искам да се намесвам по никакъв начин в тях, защото на практика и срещу мен има такава процедура. Не искам да коментирам разследването за атентата, за да не бъда упрекнат пак в нещо, но, за съжаление, тези 20 дни от месец май са много тъжни лично за мен, защото за 30 години, в които съм се опитвал да градя някаква кариера, да работя за някаква институция за българската държава, на практика тази институция се разпадна. Това е най-лошото – ударът по имиджа на прокуратурата и следствието, петното, което се хвърли върху работата на стотици хиляди прокурори и следователи, а повечето от тези хора са съвестни и обективно и професионално си вършат работата, сега се чувстват унизени и е много неловко“.

По повод изявлението на Борислав Сарафов, че се страхува за живота си, Ясен Тодоров заяви: „Г-н Сарафов е 3 години и половина заместник на г-н Гешев. Г-н Гешев го предложи за втори мандат и г-н Сарафов нямаше нищо против неговата концепция. След номинацията му за директор на Националното следствие, той изложи неща, с които хвали работата на прокуратурата на неговото ръководство. И как в рамките на един ден от най-близкия човек до главния прокурор се превърна в човек, плашещ се от него, аз не мога да разбера.“

Той коментира отношенията на двамата висши магистрати: „В момента, в който г-н Гешев каза, че няма да си подаде оставката, нещо се случи, а то се случи предния понеделник, когато г-н Сарафов каза, че няма да носи отговорност за своите грехове и тези на г-н Гешев“, поясни Ясен Тодоров.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.