„Време е в името на България“: Иван Гешев заплаши политиците с операция „Чисти ръце“

„Време е в името на България“. Това написа във фейсбук страницата си главният прокурор Иван Гешев и се закани на политиците с операция „Чисти ръце“.

Той припомня примера на Италия от 80-те и 90-те. Тогава един прокурор от Милано – Антонио ди Пиетро започва борба с корупцията в политиката, озаглавена по същия начин.

Магистратът разкрива подкупи по върховете на държавата, политиката и партиите с подкупи за обществени поръчки, тайни банкови сметки на политици, предизвиква огромно съдебно разследване, а почти всички партии са злепоставени, както и много видни бизнесмени покрай тях.

Стига се до разтуряне на политически формации и тяхното преименуване, до самоубийства на политици и дори до осъден премиер в лицето на Бетино Кракси. В един момент повече от половината от членовете на италианския парламент са обвинени, а над 400 градски и общински съвети са разпуснати заради обвинения в корупция. Впоследствие самият прокурор става политик.

Главният прокурор припомни в профила си във Фейсбук италианския пример и написа: „Време е, в името на България“.

Намерението си, макар и само с намек, главният прокурор оповестява ден след подновяването на разследването по „Барселонагейт“ и поискания имунитет на Бойко Борисов, акцията срещу Пепи Еврото и „Осемте джуджета“, наред с това разпитите на бившия премиер Кирил Петков и бившия финансов министър Асен Василев, лидери на „Продължаваме промяната“, в Софийска районна прокуратура във връзка с разследването на заплахата срещу Радостин Василев. Бившият депутат от ПП отрича те да са го плашили с нещо и не знае защо бяха привикани за показания.

Намекът на главния прокурор, който до дни може да бъде освободен предсрочно от ВСС след промените в закона и въвеждането на механизма за контрол, вероятно може да бъде тълкуван и като анонс от негова страна, че трябва да очакваме още свалени имунитети на политици, разследвания и обвинения.

В същото време по-рано през деня Гешев отказа да коментира подновеното разследване на прокуратурата по „Барселонагейт“ и поискания имунитет на лидера на ГЕРБ.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.