Военният министър сложи край на спекулациите! Ще изпращаме ли български военни в Украйна? Вижте

Страната ни няма да изпраща български военни в Украйна. Това обяви официално новият военен министър Тодор Тагарев в интервю за „Защо, господин министър“ по bTV. 

Така той сложи край на спекулациите около информацията, че България има намерение да праща контингент в Украйна. Освен фейсбук тролове, съмнителни сайтове и партийни функционери, фалшивата новина бе спомената и от руската посланичка Елеонора Митрофанова.

„Системното въвличане на страната в конфликта в Украйна – било то чрез снабдяване на киевския режим с боеприпаси или например чрез евентуалното изпращане на национален контингент в зоната на военните действия, несъмнено ще има негативни последици за двустранния диалог“, каза Митрофанова по време на прием в руското посолство преди няколко дни.

Тагарев коментира и помощта за Украйна и решението на Народното събрание. „Имаше случаи с решението от 9 декември, чиято първа точка е изпълнена. Тя казва какво точно да се даде. Седма точка е изпълнена до някаква степен, която говори за опресняване на боеприпаси. Не е изпълнена шеста точка, която казва да продължи да се оказва военнотехническа помощ на Украйна в зависимост от заявените потребности и нашите възможности“, добави военният министър.

Ние сме враг за Русия, част сме от НАТО, имаме най-големите гаранции за сигурност и отбрана, добави той.

Тагарев подчерта, че страната ни има такава възможност. „Продължаваме да изпълняваме решението на Народното събрание, анализирайки изискванията на Украйна и на нашите възможности. Те са не само материална помощ, но и помощ в подготовка на украински военнослужещи, която ще се осъществява или на наша територия, или на територията на страна съюзник. Не става дума за въпрос за изпращане на наши военни в Украйна“, каза Тагарев.

„Това, което смятам да направя е да се запозная с наследството е като изтегля някои документи, които вече са вкарани в Народното събрание. Например инвестиционната програма по две причини – едната е, че трябва да се запозная много задълбочено с тази с включените в нея проекти, втората причина е, че изненадващо малко и двете приложения в тази програма бяха засекретени. Това са проектите, които Министерството на отбраната възнамерява да осъществи до 2032 г., а стойността им е за милиарди“, заяви той.

За МИГ-овете

Поддържането на МиГ-вете ни струва десетки милиони. Има търг в момента и има две оферти за предоставяне на двигатели. Ще извадим от въоръжение тези самолети след много малък брой години и те няма да са нужни на никого. Други страни си дадоха старото въоръжение и получиха друго, или много сериозни компенсации. Ние пропуснахме тази възможност, заяви министърът на отбраната.

По думите му няма информация българските МиГ-ове да са търсени. „Полша и Словакия предоставиха техните самолети преди няколко месеца. Беше създадена тази авиационна коалиция от страни съюзници, които се обединиха около предоставянето на F-16. Украйна не проявява интерес към нашите МиГ-ове“, допълни Тагарев.

Той подчерта, че това по никакъв начин няма да забави модернизацията и въоръжаването на армията.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.