ВНИМАНИЕ! Опасни дъждове и днес!

Внимание! Оранжев код за опасно време с интензивни валежи е в сила днес за 15 области на страната, показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология. 

Това са Видин, Монтана, Враца, Велико Търново, Габрово, Ловеч, София област, София град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Смолян, Пазарджик, Пловдив и Стара Загора.

Жълт код е обявен за други 6 области –  Плевен, Русе, Търговище, Сливен, Хасково и Кърджали, където също ще вали и прегърми. 

След проливините дъждове – остава сложна обстановката в област Враца. 

Късно снощи областният управител обяви частично бедствено положение в общините Враца и Криводол, което остава в сила до понеделник вечерта. Движението по пътя между двете общини беше възстановено тази нощ след отичане на водата от пътната настилка.

В община Враца най-засегнато от пороите е село Лиляче, където са залети голяма част от къщите и има компрометирана инфраструктура. През цялата нощ екипи на пожарната и общината осигуряваха безопасността на местните жители и отводняваха наводнените построики. Работата на екипите продължава и днес. Отводнени са 30 имота, залети от поройния дъжд и местната река. В 9:30 ч. в селото ще се събират доброволци, които ще помагат за разчистването на калните наноси. Ситуацията в Лиляче и съседното село Бели извор остава критична. 

Екипи на пожарната ще отводняват и приземния етаж на панелен блок в Криводол.

В четрири села в община Мездра беше обявено частично бедствено положение. Това са Люти дол, Ребърково,  Крапец и Боденец. В района се следи нивото на река Искър, което е високо, но далеч от критичните стойности. Подобна е и ситуацията с реката на територията на община Роман. 

Обстановката във Врачанско се нормализира, но остава рискова предвид обявения Оранжев код. Следят се нивата на реките и язовирите. В по-голямата си част, те са в нормата. 

Критично е нивото на река Скът край борованското село Нивянин. То е 334 см, при гранична стойност от 340 см. От няколко часа няма покачване, съобщи за БНР областният дежурен по сигурността. Надолу по поречието на Скът към Бяла Слатина и Мизия нивото на реката остава ниско. В центъра на Мизия снощи имаше непроходима улица от наноси от скатни води. Кални наноси са натрупани и по пътя към ферибот Оряхово.

Остава в сила и обявеното частично бедствено положение във видинския град Димово, в района на който бе затворен международният път Е-79.

Днес се очаква министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова да посети засегнатите от наводненията общини Берковица и Етрополе. 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.