Внимание! Домашно прасе се зарази с Африканска чума в Монтанско

Домашно прасе от село в Монтанско бе диагностицирано с Африканска чума.

За първи случай в страната за тази година на огнище на Африканска чума по свинете (АЧС) съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Заболяването е потвърдено след лабораторен анализ в животновъден обект в село Долни Цибър в Област Монтана, тип „лично стопанство“, отглеждащ едно домашно прасе, уточняват от агенцията.

Предприети са мерки за контрол и ликвидиране на заболяването, съгласно правилата на европейското и националното законодателство. Предстои извършване на почистване и многократна дезинфекция на животновъдния обект.

Определени са 3-километрова предпазна зона, около огнището, в които влизат селата Долни Цибър и Горни Цибър. В 10-км наблюдавана зона влизат населените места, както следва: от общ. Вълчедръм, обл. Монтана – с. Игнатово, с. Златия, с. Разград, с. Ботево, с. Мокреш, а в общ. Лом – с. Станево и с. Ковачица.

От съществено значение е стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването, а всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно, напомнят от БАБХ.

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Герго Гергов съобщи за БТА, че тепърва ще се установява откъде е купено болното животно. По думите му това е първи случай в областта от три години насам. Последно африканска чума по домашните прасета е установена през юли 2019 година в село Долно Линево. Д-р Гергов добави, че болестта е засечена и в съседна Сърбия, където в момента има 138 случая.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.