Вижте седемте точки от споразумението, което ПП-ДБ иска ГЕРБ да подпише

Ново 20! След като от вчера задочно си разменят любезност, ПП-ДБ поканиха лидерите на ГЕРБ-СДС заедно с вицепремиера Мария Габриел да подпишат документ за общо управление още в събота.

Споразумението е озаглавено „Механизъм за гарантиране на реформаторската програма“. В него ще има седем точки и ако те бъдат нарушени, кабинетът ще хвърли оставка, обяви след заседанието на парламентарната група Кирил Петков пред медиите.

Той изреди дословно и точките в бъдещия документ между двете политически сили, които излъчиха правителството, като ги нарече „седем гаранции“.

„Ще поискаме оставката на правителството при неизпълнение на седем гаранции“, заяви Петков.

Той посочи въпросните „гаранции“, които, ако не бъдат изпълнени, кабинетът ще се разтури.

Тези ангажименти и гаранции включват:

1. Създаване на борд от представители, излъчени от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, преди започване на процедури за попълване на състава на регулаторите, избирани от Народното събрание. Съгласуване на номинациите на ГЕРБ- СДС и ПП-ДБ, в рамките на механизма за предварително съгласуване по т.6 от декларацията Денков-Габриел. Привеждане в съответствие с този механизъм на процедурите за избор на състав на НЗОК, Сметна палата и БНБ.

2. Спазване на ангажимента за вече одобрената обща законодателна програма чрез въвеждане на механизъм, който да гарантира стабилно мнозинство, формирано от първата и втората политическа сили, при приемането на всички законопроекти от тази обща законодателна програма. Този механизъм да включва ежеседмична среща на ръководствата на парламентарните групи за съгласуване на дневния ред на Народното събрание.

3. Ангажимент на ГЕРБ-СДС да спазват пътна карта с конкретни срокове за реализирането на съдебната и конституционна реформа, включително ясен ангажимент по отношение на законопроект за промяна на конституцията, както и за предприемане на мерки и гаранции, които да осигурят, че настоящият състав на ВСС няма да избере следващия главен прокурор.

4. Приемане на законодателни промени относно начина на функциониране на българските служби за сигурност и освобождаването им от чуждо влияние като председателите на службите и главният секретар на МВР се предлагат от Министерския съвет и се избират от парламента;

5. Приемане на антикорупционните текстове относно новата комисия за противодействие на корупцията на второ четене само след постигане на политическо съгласие за състава на органа, обхвата на разследваните лица и престъпленията, които попадат в компетентността на комисията. 6. Изработване и приемане на общ законопроект за промени в Изборния кодекс, така че да се върне машинният вот, както и да промени състава на ЦИК за представителство на всички парламентарно представени партии – с цел да се гарантира честността на вота на българските граждани на предстоящите местни избори през 2023 г., както бе поставено в изявлението на акад. Денков;

7. Създаване на гаранции за изпълнение на управленската програма във връзка с приема на България в Еврозоната чрез изработване на обща политическа позиция относно законосъобразността на инициативата за референдум на „Възраждане“.

Документът, предложен от ПП-ДБ, реално се явява коалиционно споразумение, за което говори лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов през последните два дни. Упрекнат, че ГЕРБ гласуват с плаващи мнозинства и не подкрепя законите на ПП-ДБ и кабинета, той напомни, че няма коалиция, няма подписано коалиционно споразумение и партията му не е поемала друг ангажимент, освен да подкрепи избора на правителство.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.