Вижте 13-те доклада на Сметната палата, които бяха засекретени

Сред тях има одити за почистване на пътища, за БНР, „Пирогов“, за НКЖИ

Сметната палата пусна онлайн констатациите с нарушения в 13 одитни доклади, изпратени на прокуратурата,  която обаче е отказала да образува производство за преследване на престъпление.

Извлеченията от одитните доклади са публикувани на сайта на Сметната палата тук:

https://www.bulnao.government.bg/bg/oditna-dejnost/dokladi-sled-priklyuchili-nakazatelni-proizvodstva/

Голяма част от одитите са правени в периода 2016-2017 г.

Припомняме, че още докато шеф на Сметната палата беше Цветан Цветков, той многократно е алармирал, че законът не му позволява да оповестява данни от одити на държавни организации и компании, когато те са изпратени на прокуратурата със съмнения за извършени престъпления. Оповестяване на резултатите от одитите може да има едва след като приключи наказателното производство.

Така от 2015 г. насам в прокуратурата са „потънали“ повече от 30 одита, без да е известно какво се случва с разследванията. Години наред прокуратурата не е уведомявала дори Сметната палата какви действия е предприела по подадените сигнали. Преди година Цветков дори писа писмо на тогавашния главен прокурор Иван Гешев с искане да се установи обратна връзка за хода на тези разследвания, но едва през март тази година е имало реакция от прокуратурата.

„Засекретяването“ от прокуратурата на одити или извадки от тях с притеснителни констатации за нарушения бе тълкувано като опит да се прикрият действията на определени ръководители на държавни ведомства и дружества.

Сегашното ръководство на Сметната палата посочва, че огласяването на констатации от одитни доклади, изпратени на прокуратурата, се прави за първи път от години. Решението за това е взето след получено уведомление от прокуратурата през март 2023 г., че конкретните производства са приключили. Те обаче са приключили, защото прокуратурата е отказала да образува производство или го е прекратила, ако е било открито. Т.е. прокуратурата не видяла данни за престъпление.

Сред публикуваните извлечения от 11-те одитни доклади преобладават тези, свързани с финансовото състояние на общини и с разходването на средства за зимно поддържане и снегопочистване в периода 2013 и 2014 г. Има данни и за констатирани нарушения в одитите на Националната художествена академия, Софийския университет, болница „Пирогов“, БНР, НКЖИ и др.

През май Сметната палата обяви, че ще публикува 17 одитни доклада, изпратени до прокуратурата в периода 2015-2020 г., резултатите от които досега не са били обявявани. За тях палата вече е получила уведомление от прокуратурата, че производствата са приключили с отказ от образуване или с постановление за прекратяване на досъдебно производство.

Сметната палата ще прави периодичен преглед на всички одитни доклади, за които органите на прокуратурата са ни уведомили за предприети действия по изпратените материали и ще ги оповестява своевременно, ако има основания за това, посочват от палатата.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.