Видинският владика огорчен от прогонването на руските свещеници

Видинският митрополит Даниил обяви, че е огорчен от експулсирането на предстоятеля на Руската църква в София архимандрит Васиан за шпионаж в полза на Русия.

Това е първа реакция на високопоставен представител на Българската православна църква по този казус, при който българските власти експулсираха още двама служители на Руската църква и тя беше затворена.

„Изразяваме своето огорчение относно експулсирането от страната на предстоятеля и двамата свещенослужители на храма – подворие „Св. Николай“, гр. София – архим. Васиан (Змеев), прот. Евгений и прот. Алексий“, посочва видинският митрополит, цитиран от БНТ.

Той настоява, че „в настоящото смутно политическо време политическите пристрастия, партии, идеологии, политическите съюзи, коалиции ще преминат, както са преминавали безвъзвратно в историята на страната ни редица такива“.

„Това, което остава, е Христовата истина и любов, чийто изразител и въплътител в света е Църквата. Христовата истина и любов са надежда за спасение на всички ни. Те също са основа на личната ни и национална сигурност“, изтъква още Даниил.

„Истината и любовта ни учат да уважаваме всеки човек и да не вършим нищо по пристрастие (1 Тим. 5: 21). Дано Бог бъде наш помощник и защитник през бурите в объркания поради греховете ни свят и ни изведе в Своя покой!“, се допълва в позицията.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.