Вицепрезидентът Йотова вижда два риска в бързото отстраняване на Гешев

Искането да бъде отстранен главният прокурор Иван Гешев, което членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет обявиха, че ще внесат, продължава да предизвиква реакции на най-високо държавно ниво.

Според вицепрезидента Илияна Йотова обявеното намерение този въпрос да бъде бързо придвижен крие два риска.

„Първият – да не стане така, че с тази оставка и с нейното много бързо гласуване да не се замете буквално случая с така наречения атентат, защото истината трябва да излезе наяве. И на второ място, тази оставка да не послужи за това дотук да се спре със съдебната реформа, за която вече говорим няколко години и която за съжаление все не се събират достатъчно сили и гласове в Народното събрание, за да се направят необходимите промени.“

От своя страна премиерът Гълъб Донев заяви, че съдебната реформа трябва да бъде разглеждана като цялостен процес, който не се изчерпва само със смяна на главния прокурор. Според премиера въпросът опира и до легитимността на сегашния Висш съдебен съвет да избере евентуален нов главен обвинител, при положение, че мандатът на съдебния кадрови орган е изтекъл.

„Важният проблем и важната тема на дебата е каква реформа да бъде направена. Тук по никакъв начин не трябва в центъра на дебата да бъде личността. Друг е въпросът за това, дали ако процедурата по отстраняване на главния прокурор бъде завършена дали този състав на Висшия съдебен съвет може да излъчи следващия главен прокурор, който за седем години напред да бъде на тази позиция.“

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков заяви, че няма да предприеме действия за отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор. По думите му, причината за това е, че вече има отворена процедура пред Висшия съдебен съвет. Проблемът с институцията Главен прокурор е системен и решението му трябва да е системно, т.е. законово:

„И затова аз очаквам с нетърпение първото заседание по същество на правната комисия на парламента, където да се разгледа закона за отговорност и отчетност на главния прокурор“.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.