Весислава Антонова: СЕМ си позволява да влиза в междуинституционалната война

Критичното мнение на премиера не е намеса в работата на медийния регулатор. Има леко преекспониране“. Това заяви пред БНР Весислава Антонова, член на Комисията за журналистическа етика. Тя коментира онлайн разговора на акад. Денков с гражданите.

„Чудесно е политическата власт да си говори открито с хората. Реализацията на идеята обаче е доста спорна“, посочи тя, визирайки модерирането на разговора от страна на пиара Найо Тицин.

Весислава Антонова смята, че някои от членовете на СЕМ, включително и председателят на регулатора, не са чели Закона за радио и телевизия.

„Той насърчава саморегулирането и съвместното регулиране чрез кодекси за поведение и стандарти. На първо място е посочена работата с Етичната комисия, Националния съвет по регулация на рекламата и ред институции, с които СЕМ трябва да работи“.

Независимият по смисъла на закона Съвет за електронни медии си позволява да влиза в междуинституционалната война, отбеляза още Антонова.

Има много казуси от медийния сектор, които ми се струва, че СЕМ избягва, заяви тя.

България, като страна членка на ЕС, трябва да следва промените в общностното медийно законодателство, обясни Весислава Антонова в предаването „Преди всички“. 

„Не съм оптимист, че скоро ще се случи това нещо, но законът трябва да бъде променен. Винаги ще има съмнение, че когато дадена политическа сила е номинирала някого, тя има и изисквания към него. В нашата държава през последните години има сериозен проблем с авторитетите. Тук всичко опира до ценностни стандарти, а не кой те е номинирал“.

Членовете на Етичната комисия работят безвъзмездно, отбеляза тя. 

„Нашата работа не  е да лепим етикети, а да поддържаме дебата. Решенията ни са свързани с желанието да има разговор по проблеми от медийния сектор, които са важни“.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.