ВАЖНО! От днес европейската здравна карта се издава на нови места, ще става готова само за 15 дни

Важна промяна в издаването на европейска здравна карта! Тя вече няма да се заявява в клоновете на ДСК.

От днес заявленията за издаване на европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК) ще се приемат в нови пунктове. Това съобщават на сайта си от НЗОК. Причината е промяна в договора между НЗОК и „КОНСОРЦИУМ КИМ- 2000“ – ДЕМАКС“.

Заявленията за издаване на европейска здравноосигурителна карта ще се приемат в 120 дистрибуторски центрове на „Първа инвестиционна банка“ АД на територията на страната.

В досегашните центрове на банка ДСК вече не се приемат заявления, но гражданите, които са подали до 7 юли заявленията си в тях, ще могат да получат готовите карти до 28 юли 2023 г.

Образец на заявлението може да бъде получен на място в клоновата мрежа на „Първа инвестиционна банка“ АД. Заявлението може да бъде изтеглено и разпечатано и от интернет страницата на НЗОК, където са публикувани и указанията за попълването му.

Заявление за издаване на ЕЗОК може да бъде подавано и чрез Системата за сигурно електронно връчване. За целта заявителят трябва да притежава квалифициран електронен подпис.

Картата и услугата по издаването ѝ са безплатни, а срокът за изработката ѝ е до 15 календарни дни.

Европейската здравноосигурителна карта е документ, който позволява на здравноосигурените граждани да ползват спешна и неотложна медицинска помощ по време на престой в друга държава членка на ЕС.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.