„Във война сме! Всяка година по пътищата умират по 600 българи“

Вижте Сърбия – две години младите шофьори са с придружител, коментира многото катастрофи с жертви Иван Спасов, организатор на национален протест

Национален протест срещу войната по пътищата ще блокира 13 български града в неделя. 

„Ние сме във война. За 4-5 години изчезва един град с размерите на Батак. Всяка година има по 500-600 убити. Повечето от тях са млади хора“, обясни пред БНР Иван Спасов, организатор на протеста и представител на 250 български семейства, който са изгубили близки на пътя.

Самият той е потърпевш от войната по пътищата.

„11 години ходя по институциите и се мъча да променя нещо. Сега сме много повече хора. Нашите искания са най-вече за промяна в Наказателния кодекс и Закона за движение по пътищата. Наказателният кодекс не  е променян от 1968 година в частта за транспортните произшествия. Когато има наличие на алкохол, наркотици и грубо нарушение на  Закона за движение по пътищата, да се считат за умишлени престъпления. Сега убиецът остава 3 места в ареста. След това изчезва или се укрива, или получава условна присъда. Ако не бъдат променени Наказателния кодекс и Закона за движение по пътищата, няма нищо да се промени“.

Иван Спасов смята, че има варианти да се спрат гонките по улиците през нощта и при сега действащите закони.

„Просто трябва да има по-голяма превенция от страна на полицията. Хората да не се чувстват над закона, а да го спазват. Никой не  е застрахован от ПТП“.

Той отбеляза, че в България не се прави нищо по отношение на бързото събиране на глобите.

„Българинът най-много го боли, когато го удариш по джоба и му вземеш автомобила“.

Спасов даде за пример Сърбия, където младите шофьори се движат две години с придружител.

„Там няма такива убийства на пътя. Поставени са лепенки върху автомобилите, че е в колата има млад шофьор и полицията го спира, ако е без придружител“.

Иван Спасов е категоричен, че протестите няма да спрат докато не се изпълнят исканията.

„Ако видим, че от тези протести няма ефект, ще преминем към гражданско неподчинение“.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.