Вътрешният министър призна: Има списък с български граждани, които няма да бъдат пуснати в Северна Македония (видео)

„Има данни за спрени български граждани на границата с република Северна Македония, но за момента не са много“, заяви вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев. Автомобили с българи, желаещи да се поклонят пред гроба на Гоце Делчев, са били спрени на ГКПП Деве Баир. Има списък с имена на български граждани, които няма да бъдат допускани, допълни вицепремиерът. 

Контролната система на „Деве баир“ изведнъж се оказа повредена, тя не работи от час и половина и има задръстване на ГКПП за влизане в страната. Проблемът е с влизането в Македония, затова част от българските граждани, които искат да влязат тази сутрин, чакат на опашка. Екип на македонската „А1он“ съобщи за десетки автомобили, които са пуснати от българска страна, но чакат на границата за да бъдат пуснати за да влязат на територията на РС Македония.

Това доведе до напрежение на границата между българската група и македонски граничари. 

Македонското МВР задейства специален режим за сигурност на граничния пункт Деве баир, където трябва да премине българската делегация, която се отправя към Скопие. Моторните превозни средства на влизане и излизане от страната подлежат на подробна проверка от съображения за сигурност, съобщи 24мк

Полицията проверява всеки автомобил с български номера на пункта за плащане на такси край Куманово, пише Сега.

„За нас са важни две неща – не само дали ще бъдат спрени, но и как ще бъдат обработени техните документи. Ако има воля и желание действително да се изпълни това, което беше декларирано, значи те ще бъдат бързо обработени и ще бъде подсигурена тяхната сигурност, ще се срещнем с тях и ще отдадем почит заедно. Ако се процедира така че проверките протичат часове, значи декларациите няма да отговарят на истината“, изтъкна министърът, който вече е в Скопие. 

Пратеници на българска информационна агенция са били спрени на македонската граница, защото нямали разрешение от македонското МВнР. Било им е предложено да оставят техниката си на границата и да влязат като туристи. Журналистите са отказали.

Органите на реда в Скопие блокираха улиците около църквата „Свети Спас“ в очакване на 150 българи, които отиват в македонската столица за честванията на 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев. 

За първи път тази година цветя пред саркофага ще могат да сложат само делегации и хора, които предварително са записани в македонското МВР, а не всички граждани.

Полицията вече затвори за движение близките улици. От тази сутрин напълно затворени са улиците около скопското Кале – „Самойлова“ и „Лазар Личеноски“. Няколко контролни пункта започнаха да действат в района, над самата църква прелита хеликоптер. Целта е, както заяви вчера министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски, да се осигури мирно и достойно празнуване. Той е категоричен, че „на никого няма да бъде позволено да обижда Северна Македония и македонския народ“. 100 македонци, които искаха да застанат на нощна стража пред гроба на Гоце Делчев, бяха спрени снощи от полицейски патрули. Ултраси на „Вардар“-Скопие се очакват в района.

Заради драконовските мерки за сигурност македонските журналисти нямат право да влизат вътре в храма „Св. Спас“, като в същото време нямат право да излизат извън църквата в охраняемата зона.

РС Македония почита Гоце Делчев с държавна церемония, на която присъства цялото ръководство на страната, начело с президента Стево Пендаровски и министър-председателя Димитър Ковачевски. Държавният елит на Македония постави венци на гроба, българи засега не са се включили в церемонията.

Очаква се полицията да посрещне на македонско-българската граница колоната от автомобили от българи, които обявиха, че ще пристигнат, за да почетат Делчев, и ще ги ескортира по време на престоя им в съседната държава. Вчера министър Спасовски повтори, че днес на самата граница ще решат дали ще забранят на някого да влезе в С.Македония. За съобщенията, че ще дойдат около 150 души от България, той каза, че обменят данни със София. Вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев и здравният министър Асен Меджидиев, както и заместник министърът на вътрешните работи Венцислав Катинов ще положат цветя в двора на църквата „Свети Спас“ в Скопие, съобщи нашето МВнР. Министрите вече са в Скопие.

Александър Пандов от Патриотичния институт на ВМРО-ДПМНЕ, който обяви героичен караул на гроба на Делчев на 4-ти февруари, казва в последното си изявление пред медиите, че партията ще направи всичко, за да отпразнува рождения ден почтено и достойно. По думите му всеки, който гледа с пиетет на Делчев, може да дойде на гроба, но не е позволено да има обиди, както беше на 13-ти януари при почитането на Мара Бунева, когато според тях е имало редица от „неуместни квалификации за Македония и македонците“.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.