Васил Терзиев няма право да е кмет?

Има ли право Васил Терзиев да е кмет на София? Това ще решават на извънредно заседание днес от Общинската избирателна комисия в столицата, заради постъпил сигнал относно правомощията на столичния градоначалник.

Пред БНР председателят на комисията Полина Витанова обясни: „Сигналът е за вероятна несъвместимост на кмета Терзиев съгласно член 41, алинея 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация. Посочено е, че той все още има дялово участие в търговско дружество. Днес в 13 часа ще има заседание на ОИК. По-късно ще бъде качен на сайта протокол от заседанието – ще бъде ясно от кой е сигналът и точно какъв е“.

Витанова обясни каква е процедурата: „Той следва в 30-дневен срок да е предприел действие за прекратяване на търговската си дейност и съответно участие в управлението на търговски дружества. Трябва да е уведомил за това писмено ОИК. Г-н Терзиев има подадено уведомление в този 30-дневен срок. Оттук насетне следва комисията да установи дали той е предприел тези действия, за да прекрати участието си. Комисията ще изиска необходимите документи за това, които след това да прегледа. Г-н Терзиев ще има възможност след това в 3-дневен срок да представи становище“.

По думите й при установяване, че тези действия не са извършени, се прекратяват правомощията на кмета. В обратния случай – сигналът няма да има основание.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.