Васил Терзиев изригна във Фейсбук: Няма друг град в света, който да е така блокиран заради футболен мач

Не зная друг град в света, който да е така блокиран заради футболен мач. Това коментира във фейсбук страницата си кандидатът за кмет на София Васил Терзиев по повод днешната блокада на центъра заради срещата на „Левски“ и „Айнтрахт“.

Освен че пожелава късмет на „сиините“, Терзиев дава и някои предложения как може заради мачовете да не страда трафикът на София.

Ето какво пише Васил Терзиев по темата:

За тези, които не се интересуват от футбол, днес ще има “изненада”. Центърът на София ще е блокиран заради мача между “Левски” и “Айнтрахт”.

Първо – искам да пожелая успех на “сините”. Всеки такъв мач е стимул за икономиката на града и колкото повече такива мачове – толкова по-добре. За футболното събитие тази вечер у нас са пристигнали няколко хиляди германски фенове.

България има нужда от спортни герои. И тъй като футболът е най-популярната игра, той може да вдъхновява нашите деца. Струва ми се, че вече доста дълго чакаме своите футболни герои.

В същото време аз не зная друг град в света, който да е така блокиран заради футболен мач. Полиция и жандармерия, затворени улици, хаос и объркване – и то в пиковите часове на движение.

И не е само блокадата. Полицията въвежда строг пропускателен режим, който води до отмяна на концерти около стадиона. Това е и признание, че въпреки наличието на полиция и жандармерия, сигурността на много хора не може да бъде гарантирана.

Зрителите на стадиона също са потърпевши. Ако не дойдат с автомобили, които няма къде да паркират, те трябва да използват градския транспорт. Но лятното му разписание означава, че метрото е единствената възможност за много от феновете да се приберат. Зрителите на стадиона имат минимален прозорец, в който да се приберат. Което, от една страна, със сигурност намалява емоцията от изживяването, а, от друга, е предпоставка за проблеми.

Знам, че компаниите за градски транспорт и железниците в европейските градове често пускат извънредни превозни средства за мачове или концерти.

Решенията:

– по-добра работа на дирекция “Сигурност” към СО за координиране на обществения транспорт така, че той да поеме потока от хора, без да се стига до затварянето на улици и блокиране на големи участъци;

– промени на разписанието на всички видове транспорт – повече и по-често движещи се трамваи, автобуси и мотриси на метрото до и от стадиона, а ако се налага – откриване на временни линии за целите на събитието;

– по-добра свързаност на стадиона с различните видове градски транспорт и подобряване на пешеходната инфраструктура около тях;

– обособяване на обезопасени фен зони и препоръчани коридори за придвижване до стадиона;

– засилено видеонаблюдение и увеличаване броя служители на реда, както и реално прилагане на предвидените в закона санкции за нарушаване на обществения ред и хулигански прояви.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.