ВАС върна гласуването с машини

На балотажа на 5 ноември ще гласуваме и с машини. Това реши Върховният административен съд, който снощи отмени решението на Централната избирателна комисия.

„ВАС отменя като незаконосъобразно решението на ЦИК, с което беше разпоредено балотажът на 5 ноември 2023 г. да се проведе само с хартиена бюлетина. В останалата част, касаеща изборите за кметове и общински съветници, проведени на 29 октомври 2023 г., жалбите, допуснати за разглеждане, бяха отхвърлени“, съобщиха от съда.

Решението на ЦИК бе взето в петък вечерта, когато на свое заседание членовете на комисията решиха на местния вот на 29 октомври и на евентуален втори тур гласуването да бъде само с хартиени бюлетини. Преди това през деня на два поредни председателски съвета в парламента беше обсъден доклад на ДАНС във връзка с машинното гласуване, в който бе обявено, че зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е заснел кодовете на машините и ги е качил на флашка. 

В мотивите си, които бяха оповестени по-късно, магистратите записаха, че решението на ЦИК е незаконосъобразнo в частта за балотажа. В останалата част, касаеща изборите за кметове и общински съветници, проведени на 29 октомври, жалбите, допуснати за разглеждане, бяха отхвърлени.

Срещу разпореждането за гласуване само с хартиени бюлетини бяха подадени 10 жалби във ВАС, сред които на две политически формации – „Продължаваме промяната – Демократична България“ и тази на Иван Христанов – ПП „Единение“. Решението бе обжалвано и от няколко физически лица, сред които и председателят на Обществения съвет на ЦИК Цветелина Пенева.

Според магистратите и към момента на приемането на обжалваното решение, и към настоящия момент липсва надлежно издадено разрешение за удостоверяването на машините. В случая удостоверяване на съответствието на машините е изрична компетентност на министъра на електронното управление и той не може да я делегира на заместник-министър. Позоваването на Закона за администрацията, посочен като основание за издаване на заповедта за делегиране, не може да послужи като правно основание за това, пишат от ВАС в мотивите си.

В решението си съдът приема, че в Закона за електронното управление не е предвидена възможност за делегиране на правомощия и затова заповедта за делегация от министъра на неговия заместник се явява незаконосъобразна, както и извършените от заместник министъра действия, включително издаденото по-късно решение за удостоверяване, постъпило в ЦИК.

Върховните магистрати смятат, че това е достатъчно основание да се приеме, че не е установено съответствие на устройствата за машинно гласуване по предвидения за това ред и от компетентните органи, което препятства гарантирането на принципите на Изборния кодекс за прозрачност и сигурност на машинното гласуване. Затова решението на ЦИК, в частта за провеждане на изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври само с хартиени бюлетини, се явява законосъобразно. В останалата част – за провеждане на гласуването на втори тур на изборите за кметове на 5 ноември 2023 г. само с хартиени бюлетини, съставът на ВАС приема, че решението на ЦИК е незаконосъобразно.

Заседанието на върховните административни магистрати продължи повече от 5 часа, като постановлението им е окончателно и не подлежи на обжалване.

Следва ЦИК да вземе решение.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.