Варненци пропищяха от нападения на гларуси

Варненци искат мерки срещу нашествието на гларусите в града. Проблемът с крайбрежните птици е голям – често се стига до нападения над хора, които носят храна в ръцете си.

Едно от местата, на които лакомниците дебнат и нападат, е на броени метри от Съдебната палата във Варна, където има няколко заведения за бързо хранене.

Варненци разказват:

„Виждате как викат! Понякога ме е страх. То няма страшно, но вземат закуската и бягат“.

„Аз си взех една голяма милинка, седнах да хапна и изведнъж не съм очаквал, зад гърба ми нещо извика, аз се уплаших и оставих закуската долу на земята“.

Мирисът на вкусна храна привлича чайките, които я атакуват.

Според орнитолозите популациите на чайките се увеличават и заемат все повече територии.

„Дължи се на комплексни причини. В основата е нашата човешка дейност. Все повече храна намират около селищата и вътре в тях, както и по сметищата“, обяснява Стойчо Стойчев от Българско дружество за защита на птиците.

Оказва се, че гларуси вече има и на отдалечени места от морето. Те могат да бъдат видени дори в София и Пловдив.

„Гнездят от немалко години в София и Пловдив, други големи градове. Създали са местна субпопулация, която се изхранва от сметищата, от околните влажни зони. Някои граждани са забелязали, че чайките са ловци на гълъби и плъхове“, коментира Стойчо Стойчев

Орнитолозите казват, че в някои държави, за да се справят със свръхпопулацията на определени видове, прилагат химическа кастрация или стерилизиране на яйцата им. Но това според тях не е хуманно. Има европейска директива, която забранява дейности, застрашаваща дивите птици, каквито са жълтоногите чайки. Специалистите у нас предлагат друг по-лесен начин за справяне с проблема, пише БНТ.

„Да се контролира достъпът до местата, където те се хранят. Има добри примери за поставени контейнери, които са устойчиви на чайките. Те не могат да влизат и да се хранят там“, посочи Стойчо Стойчев.

От община Варна съобщиха, че през последните години има само един сигнал за свръхпопулация на чайките. И той е от миналата година. Въпреки това мерки се вземат. Сред тях са поставянето на контейнери, които се затварят, както и кошчета за смет от затворен тип.

От общинската администрация заявиха, че нямат други механизми за справяне с проблема за намаляване на популацията на чайките в града. Нямат право и принудително да ограничават местата им за гнездене.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.