Вариантът на изпита за 7-и клас изтекъл в интернет по време на провеждането му

На изпита по български език и литература за 7-и клас е имало изтичане на изпитния вариант в някои интернет сайтове още по време на провеждането му. Това съобщи министърът на образованието Галин Цоков.

Не става въпрос за изтичане на предварителна информация от просветното министерство, а по-скоро това е дело на недобросъвестни квестори, заяви Цоков.

Той допълни, че още сутринта са уведомени службите, които проверяват детайлите, а ако бъдат заловени нарушителите, те ще понесат последствията си. Министърът обяви, че ще се работи и върху промяна на формата на изпита за Националното външно оценяване. По повод ниските резултати от матурите на зрелостниците министърът заяви, че резултатите трябва сериозно да се анализират и да бъдат взети мерки.

„Всъщност от една година има промяна в скалата за оценка, минимумът за средна оценка е вдигната със 7 точки, което не е малка крачка към по-обективното оценяване на зрелостните изпити, но това съответно води и съответно намаляване и на общата средна оценка на изпитите, защото да речем преди 2 години 50 точки и малко отгоре отговарят на друга оценка, която е по-висока от тази която днес се е получила“, каза проф. д-р Галин Цоков.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.