Ваня Григорова отсече: Кметът е виновен!

„Отговорността за блокажа на Столичния общински съвет е на 23-мата общински съветници от ПП-ДБ-СС и на кмета Васил Терзиев“. Това обяви общинската съветничка от БСП Ваня Григорова във Фейсбук. Тази теза тя изрази и в интервю пред  Bulgaria ON AIR тази сутрин.

Припомняме, че вчера за пети пореден път Столичният общински съвет не успя да си избере председател, въпреки че най-голямата общинска група „Продължаваме промяната-Демократична България“ – „Спаси София“ смени номинацията си и предложи за поста най-възрастния общински съветник – инж. Грети Стефанова. Преди това два пъти предлагаше Борис Бонев.

„От наша страна беше направен опит да се осигури поне минимална, краткосрочна устойчивост в СОС, за да бъдат гласувани ключови документи като план-сметката за сметопочистването, бюджет 2024, икономическата рамка за градския транспорт. Буквално три дни по-късно ПП и ДБ гръмнаха разговорите, като посегнаха на историческата памет и културно-историческото наследство„, казва Григорова.

Общинската съветничка потвърди, че са водили разговори за наболели проблеми, които налагат мигновени решения в София – за колективни трудови договори, които предстои да се подписват, за клаузи в договори с частни фирми, които и към момента извършват комунални услуги и пр., но ПП-ДБ на национално ниво са саботирали този процес.

„За нас ярка червена линия е паметникът на съветската армия. Защо трябваше да пипат паметника? Направиха това три дни след нашата срещаТова означава, че те не уважават партньорите си. Действали са напълно незаконно. Това е зелена площ, в нея не може да влезе този огромен кран без разрешение на Столичната община“, категорична е Григорова.

Тя обясни и защо не подкрепят новата номинация за председател на СОС.

Грети Стефанова не даваше възможност на никого извън групата на ПП-ДБ-СС да репликира Терзиев. Карлос Контрера вчера беше с мегафон, защото тя не дава думата на опозицията. СОС не работи, вече става досадно. За нас водеща не е фигурата, водещ е принципът дали отделните групи могат да стиковат приоритетите си. Терзиев не от нас трябва да търси отговорност, че СОС е блокиран“, обясни Григорова.

Според нея инж. Грети Стефанова е невъзможна кандидатура дори за временен председател на СОС.

„Въпреки некоректното им поведение, опитвам да минимизирам риска да се стигне до блокаж на София. Вече бяха събрани 600 подписа за стачка, автобусите нямаше да излязат. Не съм чула г-н Терзиев да ми благодари, че София не е блокирана от автобусите. Твърденията му, че ще загубим 240 млн. лв. не бяха подплатени с документи. Очевидно трудно влиза в час. Искаме да покаже документи. Г-н Таков даде няколко варианти без председател на СОС средствата да не бъдат загубени“, обясни Григорова.

По думите ѝ няма воля от страна на управляващите да опитат да се разберат с останалите групи.

„Трябва да се разберем по основните приоритети. Опасявам се, че Терзиев е саботиран вътре в собствената си група. Няма как да изберем председател, когато отсреща казват: „Вие за нас нямате значение, елате да ни обслужите“, подчерта Ваня Григорова.

Според нея е очевидна невъзможността на управляващите да постигнат компромис с останалите групи и това показва слабостта в мениджърските им умения.

„Тяхна вътрешна работа е да си подобрят коалиционната култура, както спомена и г-н Бонев. А междувременно да си понесат и отговорността пред обществото за тежкия провал както в работата до момента (отново саботаж на СО от страна на старите им районни кметове като Трайчо Трайков, Делян Георгиев, Георги Илиев, Константин Павлов), така и за невъзможността да постигнат крехък консенсус по базови теми в Столична община“, коментира Григорова.

Според нея,“ за да заработи СОС не са нужни особени мениджърски умения, с каквито се хвалеше Терзиев, нужна е добра воля и нормални човешки отношения. Но те и на това не са способни“.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.