Валерия Велева каза кога Доган ще направи първата си изява като председател на ДПС

Журналистката Валерия Велева обяви точната дата, на която Ахмед Доган ще направи първата си публична изява като председател на ДПС. Това ще се случи на 17 ноември, каза тя в предаването на БНТ „Денят започва„. Тогава ще се проведе заседанието на Централния съвет на партията, след като Мустафа Карадайъ изненадващо подаде оставка.

По думите на Велева оттеглянето на Карадайъ от председателския пост в партията е била предизвестена.

„Той трябваше да се оттегли се от ДПС заради промените, които настъпиха през последните две години, по-конкретно, по време на втория му мандат. Нещата в тази партия не се случват публично и на площада, там скандалите не влизат в устата на хората, но там вървят процеси, които са предизвикани от стила на управление на Карадайъ“.

Мустафа Карадайъ Снимка: БНТ

Тя обясни, че в партията е започнал „процес на оздравяване“.

„Кандидатура, която да поправя щети, се изисква сега в ДПС. За първи път Доган не я посочва предварително. Човек, който да има влияние в структурите. Тази кандидатура е Пеевски“, коментира още Валерия Велева.

„ДПС няма да е патерица на която и да е власт, а ще влезе във властта след следващите парламентарни избори, когато и да са те. Идеята на тази реконструкция и модернизация на ДПС е да стане втора политическа сила. И на тези местни избори тя стана, а това се случи, след като във втората част на кампанията Пеевски влезе активно в структурите, а Карадайъ беше изтеглен“, посочи още журналистката, която от години следи отблизо процесите в ДПС.

Припомняме, че Ахмед Доган се оттегли от активната политика след атентата срещу него преди повече от 10 години. Тогава по време на конгреса на ДПС на 19.01.2013 г. 25-годишният Октай Енимехмедов излезе на сцената и насочи газов пистолет срещу лидера на партията, а Мустафа Карадайъ, които по онова време беше секретар на партията, се хвърли върху нападателя. Прекъснатата реч на Доган бе прочетена след обезвреждането на Енимехмедов от Филиз Хюсменова. В нея той обяви, че става почетен председател, а ръководството предава на Лютви Местан, който впоследствие беше сменен с Карадайъ.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.