В България всичко може: Засякоха биволско сирене без нито капка биволско мляко

На българския пазар само едно от 10 тествани овчи сирена и кашкавали е приготвено единствено от овче мляко, показа изследване на сдружение „За достъпна и качествена храна“. Засечено е и още по-смущаващо нарушение – биволско сирене без нито капка биволско мляко.

Председателят на сдружението Андрей Велчев коментира, че през годините не е създаден орган в България, който да се занимава с качеството на продуктите, тъй като Агенцията по безопасност на храните следи те да не са опасни за здравето на хората.

Това е второто подобно изследване на сдружение „За достъпна и качествена храна“. Този път то показва количествени, а не само качествени резултати – в много от обявените за овчи и биволски продукти се ползва над 50% от по-евтиното краве мляко.

„За мен е обезпокоителен фактът, че качеството на българските продукти е елемент от националната сигурност и е хубаво парламентарната комисия по правни въпроси най-накрая да вземе да ни отговори, тъй като три месеца откакто започна да функционира Народното събрание, няма оправдание, че няма кой да обърне внимание на законодателната инициатива“, каза Андрей Велчев пред БНТ.

Едно от предложенията е да бъдат оповестявани публично производителите, които не спазват качеството и стандартите. Велчев коментира, че БАБХ и КЗП отговарят с „копи-пейст“ информация, защото проверяват единствено една техническа документация, в която производителят сам трябва да каже, че извършил нарушение:

„Отговарят, че конкретното предприятие е проверено, че има добра техническа база, че не са получавали до момента други сигнали. Над 80 идентични сигнала, които ние сме получили, завършват с това, че конкретно предприятие е поставено под зачестен контрол – проверяват го веднъж седмично“.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.