УЖАСЪТ: Гръцкият пожар наближава България

В Северна Гърция огънят се движи към българската граница, съобщи заместник-областният управител на Родопи Никос Цакилидис. Активно се гаси по въздух, за да се ограничи движението на стихията, пише БНР.

Гръцката прокуратура разследва дали има организиран план за палежи в страната. По-рано бе съобщено, че местни хора са направили граждански арести на 13 души, намерени са приспособления, с които огънят е бил разпален. Задържаните от хората са били арестувани и се разследват.

Активният пожарен фронт в последните часове е между Александруполис и Комотини.

Горят дървета в гъста гора във високата част ,като отново властите извършват евакуация и изпращат предупреждения по мобилните телефони.

Заместник областният управител на префектура Родопи Никос Цакилидис съобщи, че в района на пожара духа много силен вятър и огънят се движи по посока към българската граница.

Пожарникарите, които работят там, казаха, че с трактори се прави противопожарен ров и няма да допуснат стихията да премине на българска територия.

В Комотини се намира и българският екип от пожарникари и водоносни коли.

Самолети и хеликоптери активно гасят по въздух.

Цяла Северна Гърция е покрита от облаци дим и прах и хората носят маски навън. Другият мащабен пожар е в област Атика в подножието на планината Парнита.

Там трето денонощие се полагат максимални усилия за ограничаване на огъня, но изгоряха много къщи, коли и производствени цехове на фирми. Огънят засегна и старинен манастир, като местните жители спасиха иконите от църквата. Гражданска защита оценява и днешния ден като рисков за нови пожари.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.