УЖАС! Порой потопи Берковица, обявиха бедствено положение (снимка)

Правителството предприема спешни мерки за опазване сигурността на бедстващото население след пороя в Берковица, област Монтана и в ботевградското село Врачеш. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Няма данни за пострадали хора, допълват от там.

Обявиха бедствено положение в Берковица и Георги Дамяново.

С разпореждане на премиера акад. Николай Денков българската армия ще се включи в усилията за преодоляване на последствията от наводнението в Берковица. Военнослужещите ще окажат необходимата помощ със специализирана техника и ще съдействат за почистване на най-засегнатите райони на града. Премиерът е в постоянен контакт с министъра на отбраната Тодор Тагарев и с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, се посочва в съобщението.

По разпореждане на министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков екипи на Областно пътно управление – Монтана също се включват в дейностите по овладяване на ситуацията. Екипи на службата ще извършват наблюдение и на стената на яз. „Мишковец“ в землището на населеното място заради повишеното ниво на водоема.

Екипите на главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР са на място и работят. Директорът на ПБЗН Александър Джартов посети пострадалите райони и е в постоянна връзка с вътрешния министър Калин Стоянов. От „Пожарна безопасност и защита на населението“ информират, че нивото на язовир „Клисурица“, община Монтана, се нормализира. На място с хидромоторна помпа работят служители на главната дирекция. В Берковица работят общо четири екипа.

Засегнато от проливни дъждове е и ботевградското село Врачеш, където работят пет екипа на дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Екипите останаха по места цяла нощ, посочват още от МС.

Снощи 26 жители на монтанското село Клисурица са евакуирани след силния дъжд в района. Те са били настанени при роднини или в сградата на кметството. Решението за евакуация е било взето, след като е възникнала опасност от преливане на близкия язовир „Мишковец“.

В село „Врачеш“ работят пет екипа на дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Поредният порой е наводнил мазета, къщи и дворове в селища от общините Берковица, Георги Дамяново и Монтана.

Най-тежко бе положението в Берковица, където са наводнени частни къщи, две детски градини, едно училище и помещения на полицейското управление.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.