US посолството: Американците да избягват центъра на София

Днес ще се проведе нов протест в подкрепа на очертаващата се евроатлантическа коалиция и срещу държавния глава Румен Радев. Сборното място е пространството пред президентството в 18.30 часа, като проявата ще прерасне в шествие до сградата на парламента. Очакват се повече хора в сравнение с първия протест, който се проведе във вторник.

Още от сутринта кордон полицаи са отцепили голяма част от площада пред президентството и не разрешават на пешеходците да доближават сградата.

Посолството на САЩ у нас дори излезе със съобщение, в което посъветва американските граждани в България да избягват центъра на София тази вечер заради планирания протест.

Както е известно, Радев изпълни конституционното си задължение да връчи мандата за съставяне на правителството на ПП-ДБ. Но го стори с отвращение и каза, че по-добре формацията да не състави кабинет. А реално тя е на прага на сформиране на съюз с ГЕРБ, който възнамерява да защити евроатлантическата ориентация на страната.

„България е парламентарна република, в която следва да има разделение и взаимен контрол между властите, а това означава работещ парламент, редовно правителство и съдебна система с независим съд и отчетна прокуратура. По Конституция президентът е държавен глава, еднакво отдалечен от всички власти. Той може да има право на политическа позиция, но е недопустимо да внушава на някоя политическа сила да не изпълни връчения мандат за съставяне на правителство“, заявява организацията „Правосъдие за всеки“, инициатор на протеста.

А ето какви инструкции даде посолството на САЩ у нас към американските граждани в България по повод протеста пред Президентството. Това е обичайна мярка за всички американски мисии по света.

„В петък, 02 юни 2023 г., ще има демонстрация, която ще започне пред Президентството в центъра на София около 18:30 ч. (1830). Демонстрацията ще прерасне в шествие с начало или около 19:30 часа до Орлов мост. Очаква се събитието да приключи около 22:00 часа. Българските власти очакват между 3000 и 5000 да участват в демонстрацията, която според съобщенията е в подкрепа на българското участие в ЕС и НАТО. Всички граждани на САЩ и членовете на техните семейства се съветват да избягват райони, засегнати от това събитие.

Моля, да предвидите, че има затворени улици и засилено полицейско присъствие в този район. Това може да доведе до закъснения, блокади и засилване на нормалния делничен трафик в центъра на София. Имайте предвид, че часовете и маршрутите на шествието, както и затворените пътища подлежат на промяна.

Действия, които трябва да предприемете:

– Демонстрациите, въпреки че са обявени като мирни, могат да се превърнат в конфронтация и евентуално в насилие.

– Избягвайте зони на демонстрации.

– Бъдете внимателни, ако неочаквано се окажете в близост до големи събирания или демонстрации.

– Бъдете наясно със заобикалящата ви среда.

– Наблюдавайте местните медии за актуализации.

– Не привличайте внимание.

– Гражданите на САЩ се съветват да се обадят на полицията (#112), да потърсят безопасно място и да изчакат помощ от полицията.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.