Урсула си избра кандидатката на Бойко за еврокомисарка

Урсула фон дер Лайен си хареса кандидатката, която ГЕРБ предложи за еврокомисар на мястото на Мария Габриел. Илиана Иванова ще бъде препитана от Еврокомисията и след това ще довърши мандата на колежката в ресора иновации, научни изследвания, образования и младеж в Брюксел.

Още преди номинациите Урсула обяви, че предпочита номинирана на мястото на Габриел да бъде отново жена. От ПП-ДБ обаче решиха, че това не е чак толкова важно изискване и изстреляха като свое предложение Даниел Лорер, който беше министър на иновациите в краткото съществуване на кабинета на Кирил Петков.

Фон дер Лайен пожела успех в бъдещите начинания на Лорер.

Шефката на Еврокомисията все пак сподели, че и двамата кандидати от България са били много добре подготвени, но опитът на Иванова в Европейската сметна палата и Европарламента са повлияли на избора. Освен това тя е от ГЕРБ, които се водят от европейското семейство на ЕНП, така че с нейния избор се запазва квотното разпределение на местата за еврокомисари.

Партия „Продължаваме промяната“, от чиито редици е Даниел Лорер, засега не се е присъединила към нито едно европейско семейство, тъй като е много млада партия и не е участвала в избори за Европарламент.

Илиана Иванова благодари на Урсула за доверието и за това, че ѝ е поверила един от най-важните ресори за бъдещето на Европа.

„ще дам най-доброто от себе си“, уверява тя.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.