Убийството на Димитър Малинов в Цалапица: Много въпросителни и няколко оставки

Много въпросителни се появиха около жестокото убийство на 24-годишния Димитър Малинов в пловдивското село Цалапица. Вече 4 дни в района има големи протести на жителите, които настояват да се разкрие цялата истина около смъртта на младежа. 

Димитър Малинов изчезна на 20 юли, след като е бил на гости на майка си. Той бе в неизвестност 7 дни преди полицията да открие тялото му заровено в земята и затрупано със строителни отпадъци. Според прокуратурата, за престъплението е заподозрян 30-годишният Рангел Бизюрев, за когото се предполага, че се намира в Германия и е издадена европейска заповед за ареста. 

Само дни по-късно прокуратуратурата обяви, че в рамките на разследването са арестувани 19-годишните близнаци от село Цалапица Борислав и Валентин Динкови. Те са обвинени в лично укривателство.

На брифинг на държавното обвинение стана ясно, че те са укрили тялото на жертвата, като единият е превозил трупа, а другият, с помощта на кирка, мотика и лопата, го е закопал. Двамата помогнали на предполагаемия извършител Рангел и да се прибере до дома си. „Те се съгласили, макар да знаели, че става дума за престъпление, и то извършено по жесток начин”, разказа зам.-районният прокурор на Пловдив Атанас Илиев.

От прокуратурата обаче натъртиха на няколко пъти, че младежите не били съучастници в убийството, а само са заровили трупа след извършване на убийството и то без предварителна уговорка. Направили са опит да се укрият, но неуспешно. Ако бъдат признати за виновни, ги очаква до 5 години лишаване от свобода. Към момента братята са арестувани, като в сряда прокуратурата поиска от съда постоянното им задържане.

Според близките на убитото момче обаче е абсурдно близнаците да бъдат съдени само като помагачи или за укривателство, и би трябвало да отговарят наравно с извършителя като съучастници. Те искат да знаят как полицията и прокуратурата са установили, че близнаците не са участвали в убийството, като дори не е хванат и разпитан убиецът. Твърди се и че охранителни камери са заснели как убитият младеж се качва в семейна кола на двамата близнаци преди убийството. 

Близките и жителите на селото искат пълна проверка на действията на полицията по този случай – от убийството през изчезването на заподозрения и ареста и участието на близнаците. Иска се проверка и какво е правено по стари случаи, свързани с участниците.

„Да изселят двете фамилии от Цалапица. След като системата се пребори с цар Киро, както изгониха цар Киро, така да изгонят и двете фамилии, те нямат място тука“, заяви един от жителите в селото.

Бунтовете срещу фамилията покойния Кирил Рашков избухнаха в село Катуница през 2011 г. Местните подпалиха имотите му, след като две местни момчета загинаха. Единият бе прегазен от близки на ромския бос, а другият почина по време на протестите. Едва след това държавата се задейства срещу Рашков и той прекара няколко години в затвора.

Заваляха оставки

Четири дни след началото на протестите, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов поиска оставките на директора на ОДМВР-Пловдив старши комисар Васил Костадинов и на началника на РУ – Стамболийски главен инспектор Ангел Керпиев. Поводът е създалото се напрежение във връзка с действията на полицията след извършено на територията на районното управление тежко криминално престъпление, както и пропуски в работата досега, се казва в съобщение на МВР. Разпоредена е проверка в областната дирекция, която да изясни в детайли предприетите от служителите действия.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.