Турски кандидат-президент агитира с… българска мартеница

Мартеничка фигурира и в предизборната кампания на кандидата за президент на Турция на опозиционния Национален алианс и председател на Народнорепубликанската партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу.

От няколко дни мартеницата фигурира на предизборен плакат на Кълъчдароглу. Плакати и билбордове с мартеничката може да бъдат видени на много места в турската столица Анкара.

Изображението с мартеничката е и на корицата в акаунта на Кълъчдароглу в туитър, както и в инстаграм профила му. На него се вижда мартеничка, вързана на цъфнало клонче. На изображението пише „Sana söz, Kemal Kılıçdaroğlu“ („Давам ти дума“, „обещавам ти“).

По-рано този месец мартеничка на ръката на опозиционния лидер Кълъчдароглу заинтригува турците и даде повод за тълкувания на нейното значение. Мартеничката се виждаше ясно на китката на опозиционера на видео, споделено от него в социалните мрежи.

Оказа се, че този месец традиционната за България мартеница носи не само Кълъчдароглу, а и лидерът на „Добра партия“ Мерал Акшенер, както и кметът на Анкара Мансур Яваш (от НРП), писа „Газетеоксижен“. Изданието разяснява, че при поставяне на мартеничката човек трябва да си пожелае нещо.

Според традицията в България, за да се сбъднат желанията, човекът, който носи мартеницата, трябва да види щъркел. След като щъркелът бъде видян, тя се сваля и се връзва на цъфнало клонче, посочва „Газетеоксижен“.

Изданието пише, че преди няколко дни Мерал Акшенер и Яваш са посетили събитие, организирано в рамките на „Дните на солидарност за Кахраманмараш“ (епицентърът на разрушителните земетресения през февруари бе в турския окръг Кахраманмараш – бел. авт.). На събитието един човек, продаващ мартеници, е подарил на Акшенер мартеничка. След връзването на мартеницата на ръката на Акшенер тя е казала: „Ще спечелим изборите.“

На 14 май в Турция ще се състоят парламентарни и президентски избори. Кълъчдароглу и Акшенер са партньори в шестчленния опозиционен Национален алианс.

Използването на мартеничката в предизборната кампания на Кълъчдароглу предизвика силен интерес сред турските граждани, а редица анализатори написаха и коментари по темата. „Да отидеш на избори с мартеничка“ е заглавието на материал по темата на журналиста Доган Тълъч от опозиционния в. „Биргюн“. „Мартеницата да сбъдне желанията ни“, писа журналистът Юксел Ъшък в коментар в изданието „Политикйол“.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.